Quantcast
Channel: Travel News
Viewing all 10639 articles
Browse latest View live

Sydkoreanska piloter får ha skägg

$
0
0

Det var för tre år sedan som flygbolaget Air Asiana förbjöd den sydkoreanske piloten att gå till jobbet på grund av sitt skägg. Förbudet varade en månad och det var först när piloten rakat sig som flygbolaget tillät honom komma till sitt arbete.

Nu slår domstolen i Seoul fast att förbudet, som endast gällde sydkoreaner, var olagligt, skriver TT. Bara för att man har skägg betyder inte det att man ser opålitlig eller sjaskig ut, säger domstolen, och slår också fast att det är diskriminerande med ett skäggförbud baserat på nationalitet.

Tidigare hade en lägre domstol gått på bolagets linje, med hänvisning till att flygbolag har rätt till striktare riktlinjer kring utseende än andra verksamheter.


Fler flyger med Air France KLM

$
0
0

Kabinfaktorn ökade med 0,5 procentenheter till 85,6 procent och fraktvolymerna sjönk med 1,3 procent, skriver nyhetsbyrån Finwire.

Accor Hotels förvärvar Travel Keys

$
0
0

Resemäklaren Travel Keys representerar en samling med över 5 000 lyxvillor på mer än 100 destinationer i Karibien, Mexiko, Hawaii och USA, Europa, Asien och Afrika. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Travel Keys har byggt upp en mycket stark verksamhet som kommer att ha en betydande roll i vårt arbete att vara ledande inom uthyrning av privata lyxbostäder. De tar med sig en imponerande portfölj av premiumfastigheter till våra befintliga verksamheter, säger Sebastien Bazin, ordförande och CEO för Accor Hotel i en kommentar.

Accor Hotels äger sedan tidigare Onefinestay, Squarebreak och Oasis Collections. Med Travel Keys utökas hotelloperatörens utbud till att omfatta cirka 8 500 privata lyxbostäder.

– Vi har under de senaste åren sett en ökande efterfrågan av att hyra privata bostäder, inte minst bland våra skandinaviska resenärer. Genom förvärvet av Travel Keys breddar vi vårt erbjudande av privata premiumfastigheter, säger Jan Birkelund, VP Sales & Distribution för AccorHotels i Skandinavien och Finland.

TUI:s Anna Laestadius trendspanar på GTA

$
0
0

Vad är viktigast att tänka på idag för att nå kundgrupper? 
– För det första är resebranschen ett extremt konkurrensutsatt landskap med många aktörer, och kommer ständigt nya. Att få genomslag är därför utmanande. Jag tror på kombinationen av att använda sig av olika kanaler. Det viktigaste är att hitta kunden där den befinner sig. Att vara relevant i de kretsar kunden rör sig.

Vilka sociala medier är det som folk främst använder sig idag?
– Det är fortfarande Facebook, Youtube och Instagram. Och även Linkedin. I vår målgrupp fungerar däremot inte Twitter lika bra.

Vilka trender inom charterbranschen är stora nu?
– Hälsa och träning är en stor trend. Våra träningsresor är väldigt populära. En annan stark trend vi ser är att man gärna reser i stora familjer. Antingen som bonusfamilj eller att man tar med sig hela släkten och reser i generationer.

Hur har ert namnbyte från Fritidsresor till TUI gått?
– Otroligt väl. Faktiskt över våra förväntningar. Vi är väldigt tacksamma och glada över den utveckling vi ser. Jag hoppas det beror på att vi har skött övergången på ett bra sätt för våra kunder; de har blivit både inspirerade och informerade om vad namnbytet innebär.

Sist men inte minst, vad ser du mest fram emot på GTA?
– Att få lyssna på de andra intressanta talarna. Att bli inspirerad. Men sen såklart också hela kalaset som sådant: att få träffa de andra i branschen.

MISSA INTE GRAND TRAVEL AWARD
En heldagsbiljett för seminarium, gala, middag och fest kostar 1 495 kronor exklusive moms. Kvällsbiljetten för den som nöjer sig med gala, middag och fest kostar 695 kronor exklusive moms. Försäkra dig om en plats på branschens gala redan nu – köp din biljett här.

Text: LINDA LARSSON

Norwegian öppnar nya USA-baser

$
0
0

Norwegian etablerar nya USA-baser – i Providence och Stewart – för sina nya Boeing 737 Max-plan. Basen i Providence ska betjäna Bostontrafiken medan den i Stewart riktar sig till New York-resenärer.

– Planen är att vi ska flyga transatlantiskt mellan de här baserna och Europa med våra Boeing 737:or, skriver Norwegians kommunikationsrådgivare Tonje Næss i ett mejl till NRK.

Stewarts internationella flygplats ligger en timma och 49 minuters tågresa från Times Square på Manhattan. Från JFK tar tågresan till Times Square en minut från JFK. Norwegian uppger dock att etableringen av de nya baserna inte betyder att bolaget slutar flyga till JFK.

Flygbolaget vill ännu inte avslöja från vilka europeiska destinationer de baserna ska trafikeras.

– Vi har inte lanserat några rutter ännu, innan vi gör det kan jag inte ge fler detaljer, säger Tonje Næss till NRK.

Norwegians koncernchef Björn Kjos har tidigare antytt att Bergen, Stavanger, Trondheim och Oslo kan få direktflyg till USA när Boeing 737-planen är i luften.

LÄS OCKSÅ: Norwegian får stöd av Vita huset
LÄS OCKSÅ: Uniteds piloter ber Trump stoppa Norwegian

Frank Fiskers lämnar Scandic

$
0
0

Frank Fiskers tillträdde tjänsten som vd för Scandic 2007. 2010 lämnade han hotellföretaget för att tillbringa tre år som vd och koncernchef på Coop. 2013 återvände han till Scandics vd-stol och sedan dess har företaget växt från 160 till 230 hotell samt noterats på Stockholmsbörsen.

– Det har varit åtta fantastiska år och mitt hjärta klappar för Scandic. Beslutet är något som har vuxit fram över tid. Jag började arbeta på hotell som nittonåring och efter trettiofem år i branschen väljer jag nu att inte längre jobba operativt, säger Frank Fiskers till Besöksliv.

Even Frydenberg blir ny vd för Scandic.

Even Frydenberg blir ny vd för Scandic.

Fran Fiskers efterträds av Even Frydenberg från Norge som har haft en lång karriär inom Starwood Hotels & Resorts. Sedan i somras är han varit ansvarig för företagets verksamhet i västra Europa. I september 2016 blev han en av de operativa cheferna för Marriott i Europa efter sammanslagningen med Starwood.

Frank Fiskers lämnar vd-rollen för Scandic den 31 juli och kommer därefter under en period att vara verksam som rådgivare till bolagets styrelse och ledning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Snabbväxande Instagram lockar resebolagen

$
0
0

Instagram är hett. När den årliga rapporten ”Svenskarna och Internet” släpptes ifjol var Instagram det snabbast växande sociala nätverket i Sverige. När motsvarande rapport för 2016 nyligen presenterades, visade det sig att ökningen har fortsatt. I dag använder 44 procent av svensk­arna Instagram, 26 procent gör det dagligen, vilket innebär att Instagram är det näst största sociala mediet efter Facebook.

För de stora svenska reseföretagen är Instagrams växande popularitet ingen nyhet, många var tidiga med att använda kanalen i sin marknadsföring och har samlat på sig ett ganska stort antal följare.

– Resebranschen var snabbt ute rent generellt i sociala medier och Instagram är inget undantag. Resebolag, flygbolag, hotell och destinationer är mycket bra på att utnyttja styrkorna hos Instagram, säger Hans Kullin som är rådgivare inom PR och sociala medier och driver socialamedier.com.

Instagram lanserades 2010 och TUI började tidigt använda kanalen.

– Vi var tidigt ute och har provat oss fram, men tycker att det börjar kännas moget nu. Vi vet vad som funkar och inte funkar, säger Johan Ydring som är Head of Media & Analysis på TUI.

Förutom fler användare finns andra skäl till att satsa på Instagram. Ett är att det har blivit svårare, och dyrare, att nå sin målgrupp på Facebook.

– På Instagram ser merparten av våra följare det vi lägger ut. På Facebook gör algoritmerna för nyhetsflödet att den organiska räckvidden är ganska dålig. Där har vi blivit beroende av att köpa räckvidd för att nå ut, säger Johan Ydring.

Instagram köptes upp av Facebook våren 2012, för en miljard dollar. Face­book har därefter utvecklat Instagram till en betydligt bredare produkt, med video­ klipp, annonser och företagskonton. Den nyhet som orsakade störst jubel bland användarna när den lanserades var möjligheten att dela videoklipp. Tidigare hade Instagram handlat helt om stillbilder, men sedan juni 2013 kan 15 sekunder långa videoklipp postas. I mars i år förlängdes speltiden till 60 sekunder.

För den som vill marknadsföra resor måste inspirerande filmklipp passa perfekt. Ving tycker det. Företaget har rekryterat en fotograf som bara ska jobba med att producera rörligt material till sociala medier.

– Alla pratar om rörlig bild, Facebook gillar det, och vi ser att video fungerar bra, det gör att användarna stannar upp på ett annat sätt än för stillbilder. Vi kommer att satsa mer på det framöver, säger Karin Eriksson som är Social Media Manager på Ving.

Johan Ydring på TUI är inte lika säker på att film nödvändigtvis är bättre än bilder.

– Vilka inlägg som går bra handlar mer om innehåll än om format. Det fungerar inte med automatik bättre för att det är rörligt, så video har inget egenvärde. Dessutom är ögonblicksbilder väldigt tack­ samma när det gäller resor, säger han.

För företag som vill jobba med Instagram är det framförallt två nyheter som har varit extra efterlängtade: annonser och företagskonto.

– Vi var först i resebranschen att testa annonser på Instagram, för knappt ett år sedan. Det är jättespännande med en så stor och kraftfull plattform och intressant att se vilka resultat man kan nå när man har pengar att lägga bakom, säger Johan Ydring på TUI.

TUI:s första kampanj nådde drygt 730 000 Instagramanvändare och man noterade en kraftig ökning av ad recall, ihågkomna annonser, hos den kontroll­ grupp som hade Instagram jämfört med den grupp som exponerades för kampanjen i andra medier och sociala kanaler. Att mäta hur väl annonseringen på Instagram faller ut är inte helt enkelt. Statistik finns, men Johan Ydring tycker inte att den räcker till.

– Att mäta effekten av annonseringen på Instagram är relativt svårt. Visst ser man hur många som nåtts, gillat och kommenterat, men vi vill analysera djupare än så. Det är viktigt att undersöka effekten totalt, att se helheten, och inte bara titta på enskilda kanaler. Då måste man ta till panelfrågor och olika kontrollgrupper, och det är ett ganska krävande arbete.

Instagram for business är en ganska färsk funktion, den släpptes i slutet av augusti i år med syftet att låta företag skapa egna profiler, få bättre statistik och kunna marknadsföra sina inlägg på ett enklare sätt.

– Ser man på tillväxten i antal följare under 2016 så har privatpersoner tappat mark mot företagen. Företagskonton har ökat klart snabbast och det tror jag hänger ihop med den nya möjligheten att an­nonsera på Instagram, säger Hans Kullin.

Men Ving och TUI tycker inte att förbättringarna är alltför avgörande.

– Instagram för företag har inte gjort någon jättestor skillnad. Vi får bättre statistik och för användarna finns nu en knapp under vår profil som gör att de kan kontakta oss direkt, säger Karin Eriksson på Ving.

– För oss gjorde det egentligen ingen större skillnad. Vi hade sedan tidigare ett bra samarbete med Facebook och mycket av den statistik som man numera får via kontot fick vi ändå. Men visst, det har blivit mer tillgängligt och underlättar vardagen, säger Johan Ydring på TUI.

En avgörande skillnad mellan Facebook och Instagram är förmågan att driva trafik till webbplatser. Eller snarare Instagrams oförmåga att göra det. Den som skriver ett inlägg på Facebook kan länka till vilken webbsida som helst. Ett inlägg om resor till Mauritius kan få en länk direkt till sidan om Mauritius på tui.se, till exempel. Det gör att Facebook lämpar sig väl för att locka kunder att konvertera, att faktiskt köpa en resa.

På Instagram finns inte den möjligheten. Det går inte att länka från ett inlägg till en webbsida – om man inte väljer att göra om inlägget till en betald annons – utan bara från kontots presentationssida. Det kan tyckas vara en detalj, men det gör en enorm skillnad i hur företag väljer att använda medierna.

– Instagram har ett annat syfte än Facebook. Det handlar mer om att bygga varumärke och engagemang, primärt med inspirerande innehåll. Mycket beroende på att Instagram inte tillåter direktlänkar från inlägg. På det sättet är Instagram egentligen mer likt tv eller print, än vad det liknar Facebook, säger Johan Ydring på TUI och får medhåll av Karin Eriksson på Ving:

– Instagram är mindre säljinriktat. Vi använder Instagram för inspiration och employer branding. Det gör att användarna får bättre insikt i hur det är att arbeta hos oss och vi kan visa upp våra destinationer på ett mer personligt sätt.

Vings upplägg på Instagram är annor­lunda. Kontot drivs av personalen ute på destinationerna i en instagramstafett, under hashtaggen #jordenruntmedving, och kontot byter ägare varje vecka.

– Vi har gjort så länge och tycker att det är ett trevligt sätt att visa vår verksamhet på, säger Karin Eriksson.

Både TUI och Ving planerar att öka sina satsningar på Instagram.

– Räckvidd och investeringar brukar ju hänga ihop, så vi kommer säkert att öka investeringarna i Instagram framöver. Främst genom att ta fram bättre innehåll för Instagram, men jag hoppas också att vi blir modigare och vågar utmana mer, säger Johan Ydring på TUI.

Och det är precis vad sociala medier­ experten Hans Kullin efterlyser. Han tycker att företagen liknar varandra alldeles för mycket på Instagram.

– Alla resebolag har nästan samma bild från den där stranden med ett skeppsvrak på Zakynthos. Man borde kunna inspireras av populära Instagramkonton av privat­ personer inom resesegmentet för att hitta nya spännande vinklar och bildteman. Idag är det svårt att skilja de olika bolagen åt, säger han och fortsätter:

– Tittar man på Apollo, TUI och Ving så är det likartat och väldigt förväntat. Ibland får man intrycket att de tagit känslan från den gamla katalogen ut på Instagram och det är vackert, men kan bli lite ospännande. Allt är supersnyggt och lockar oss att drömma oss bort, men det går att utmana konventionerna betydligt mer.

SVENSKA FÖRETAG PÅ INSTAGRAM
• SAS, 122 000
• Visit Sweden, 117 000
• Visit Stockholm, 106 000
• Norwegian, 66 100
• Ving, 35 100
• TUI Sverige, 30 700
• Apollo, 16 200
• Solresor, 5360
• Kilroy, 4890
Notera att det är ett urval, ingen topplista. Vissa konton siktar på en internationell målgrupp, andra på en svensk. Det förklarar den stora skillnaden i antal följare. Siffrorna togs fram i mitten av november 2016.

Text: GÖRAN INGMAN

Crister Fritzson utnämnd till ordförande i CER

$
0
0

 

– Det känns fantastiskt att få ett så angeläget uppdrag, framförallt i spännande tider som dessa när den europeiska tågbranschen står inför ett helt nytt landskap med en avreglering och konsekvenserna som följer av detta, säger Crister Fritzson i et pressmeddealnde.

Crister Fritzson, som är en av talarna på Grand Travel Award nästa vecka, tillträder ordförandeposten omgående. Ordförandeskapet löper i första hand fram till september 2017 då nytt val av styrelse och ordförande sker.

– Den stora utmaningen är att implementera det fjärde järnvägspaketet som beslutades strax före jul. Det som händer i Europa är det som hänt i Sverige, en kommersiell avreglering av tågtrafiken på den inre järnvägsmarknaden. Tågbranschen är en framtidsbransch och en grundsten som är helt avgörande när det gäller utveckling, ekonomisk tillväxt och ökad konkurrenskraft i unionen, säger Crister Fritzson.


Så här blir kryssningsåret

$
0
0

1. LOCKAR I LAND – DET ÄKTA OCH DET ARTIFICIELLA
Robotservice, ännu brantare vatten­ rutschkanor, teknikladdade och akro­ batiska shower, fler bäddar och flexiblare middagar – gärna utomhus. Kryssnings­ fartygen fortsätter att göra sitt bästa för att överraska. Samtidigt som de nya fartygen blir fler, större och häftigare ökar fokus på de hamnar man besöker. Särskilt viktigt blir detta för äldre och mindre fartyg som inte kan locka med en spektakulär ombord­upplevelse.

I Europa vill gästen hinna uppleva så mycket som möjligt vilket rederierna hörsammat; en trend vi redan sett är längre stopp, med övernattning där det är motiverat. Men hur kryssningsrederierna än må försöka förnya sina rutter lär ingen ”hitta ett nytt Phuket” som David Malmberg uttrycker det, vd för Wonder­ cruises.

– Kryssningsprodukten utvecklas hela tiden, inte bara fartygsmässigt. En tydlig trend är hur rederierna jobbar med det som händer i land. Norwegian Cruise Line satsar exempelvis 400 miljoner dollar på att höja kryssningsgästens upplevelse, där den nya ö­destinationen Harvest Cay ingår, säger David Malmberg.

Royal Caribbean, Holland America och Princess Cruises har alla haft egna privatöar i Bahamas sedan länge. Först var Norwegian Cruise Line med Great Stirrup Cay, och i november 2017 lanseras alltså nästa ö – Harvest Cay – som ligger i Belize.

MSC Cruises satsar också i Bahamas, närmare bestämt 200 miljoner dollar på ett marinreservat som ska heta Ocean Cay MSC Marine Reserve. Projektet beräknas vara färdigt i december 2017 och ska ta emot gäster från både MSC Divina och nya MSC Seaside, som för övrigt gör sin debut i Karibien i december 2017. Carnival Cruise Line har istället satsat i Dominikanska Republiken där de nyligen lanserade destinationen Amber Cove.

2. SNABBT VÄXANDE MARKNAD FORMAR NYBYGGEN
Medan svensken fortfarande till största del väljer Medelhavet på sommaren och Karibien på vintern ser man globalt andra tendenser i vilka kryssningsområden som växer och är heta.

– Den marknad som växer snabbast idag är den asiatiska, säger Jan Josefsson, vd på Globetrotter. Bortsett från att rede­ rierna flyttar fartyg till Asien och Indiska Oceanen så byggs också nya fartyg helt anpassade för den kinesiska marknaden.

I Asien finns runt 200 kryssnings­ destinationer i 17 länder. Enligt en färsk rapport från CLIA, Cruise Lines Inter­ national Association, har antalet kryss­ ningsfartyg i regionen ökat från 43 till 60 de senaste tre åren. Det innebär att passa­ gerarkapaciteten har fördubblats under samma tid och nu ligger på 3,2 miljoner.

Av den totala asiatiska kryssnings­ marknaden står Kina för hälften. Rederierna flyttar därför inte bara fartyg till Asien utan bygger också nya fartyg anpassade till denna marknad. I april släpps till exempel Majestic Princess som efter några inledande jungfruturer i Europa styr mot Shanghai som kommer att vara fartygets hemmahamn från juli och framåt. I maj lanseras Norwegian Joy, det andra fartyget i Norwegian Cruise Lines Breakaway Plus­klass. Norwegian Joy är också skräddarsydd för den kinesiska marknaden och förläggs fulltid i Asien.

MSC Cruises har tidigare meddelat att MSC Splendida kommer att kryssa i Kina från maj 2018, och den asiatiska delen av Costa­gruppen Costa Asia bygger två nya fartyg särskilt för den asiatiska marknaden på varvet i Fincantieri. Fartygen ska vara klara 2019 och 2020 och kommer att ha en kapacitet på 4 200 passagerare.

– En annan bubblare är Australien där utbudet ökar, fortsätter Jan Josefsson. För oss nordbor kan det kännas något långt bort men det är perfekt om man vill besöka Australien, Nya Zeeland, Söderhavet och andra exotiska platser man knappt hört talas om.

Det går inte heller att bortse från de senaste årens intresse för Kuba som säkert inte mattas under 2017, såvida inte Donald Trump återinför blockaden mot landet. Celestyal Cruises, Thomson Cruises Fred Olsen och nedan nämnda och nya Fathom är några exempel på rederier som kryssar hit. MSC Cruises satsade också tidigt på Kuba och har nu två fartyg som utgår från Havanna.

3. UNIK NATUR OCH VOLONTÄRARBETE
Kryssaren som bara vill ha avkoppling, sol och bad kommer alltid att finnas men parallellt märks en trend påverkad av vår tids klimatförändringar, ökade miljömedvetenhet och tankar om hållbara samhällen. Nu vill vi gärna kryssa för att få mäktiga naturupplevelser och lämna ett positivt avtryck.

Ett sätt som detta tar sig uttryck på är med så kallade expeditionskryssningar där kryssningsgästen får upptäcka exotiska och avlägsna områden tillsammans med en expert som berättar om flora och fauna. Det är inte nytt men intresset ökar.

Seabourn kryssar till exempel till Ant­arktis och Patagonien, Silversea Expedi­tions kryssar till Söderhavet, Galápagos, Nya Zealand och många fler platser medan Hurtigheten också hamnar i denna kategori med sina äventyrskryssningar där man bland annat kan resa i Thor Heyerdahls fotspår.

En intressant uppstickare inom denna genre är nya rederiet Fathom som ingår i Carnival­gruppen. De kallar sin produkt för impact travel och erbjuder kryssningar till Dominikanska republiken och Kuba med ett enda fartyg, Adonia som tar 700 passagerare. I princip innebär en kryss­ ning med Fathom att man arbetar som volontär. Ombord får man lära sig om de samhällen man besöker, på plats hjälper man de lokala invånarna med till exempel vattenrening, engelska och olika kulturella projekt.

4. ALL INCLUSIVE – PÅ RIKTIGT
Flera av de stora rederierna säger sig ha kämpat länge med låga biljettpriser. An­ ledningen har varit att man inte velat ligga högre i pris än jämförbara konkurrenter och inte avskräcka förstagångskryssaren som ofta lockas av ett lågt pris. Resultat: man har inte vågat höja priset och istället försökt ta igen detta ombord.

Men med ett rykte om sig att vara en resform som är all inclusive har intrycket i vissa fall blivit allt annat än positivt när jungfrukryssaren väl ombord märker att mycket kostar extra: dryck, utflykter, internet, specialrestauranger och ibland även vissa shower och aktiviteter. Rederierna testar nu en taktik som gör att fler kryssningar går mot en mer inkluderande upplevelse: istället för att sänka priset bakar de in mer upplevelse i det pris de vill ta ut.

Celebrity Cruises har med sin kampanj Go Big, Go Better, Go Best låtit passagerare som bokar en utsideshytt eller bättre välja mellan att få dryckespaket, förbetald dricks, internet eller pengar att spendera ombord. Norwegian Cruise Lines kallar sin mervärdeskampanj för Free at Sea och Holland America Line har haft en liknande kampanj de kallat Plan a Cruise Month med erbjudandet explore4 där de också lockat gästen med olika mervärden. Ett rederi som redan har dryck och dricks inkluderat är tyska TUI Cruises som dess­ utom släpper ett nytt fartyg 2017.

5. LYXEN BLIR ALLT LYXIGARE
Om nu de stora rederierna med sina tre­ och fyrstjärniga jättefartyg lockar kunder med allt mer i kryssningsbiljetten – vilket kommer leda kryssningar tillbaka till den ursprungliga lyxstämpeln – vart lämnar det då de riktigt exklusiva rederierna? Jo, även de blir allt lyxigare. Just lyx är en växande trend i sig.

Först ut var Regent Seven Seas Cruises nya fartyg Seven Seas Explorer (juli 2016) som tidigt haussades att bli världens lyxi­gaste. Ombord finns bara sviter, butlerser­ vice dygnet runt och The Regent Suite har till och med eget spa. På Explorer, liksom på flottans övriga fartyg, ingår allt från champagne till utflykter och wifi.

Nästa konkurrent om titeln ”världens lyxigaste fartyg” blev Seabourns nyhet Encore, som lanseras i december 2016. Designad av Adam Tihany ska fartyget ge känslan av att befinna sig på en exklusiv lyxyacht. Silverseas nya fartyg Silver Muse börjar kryssa mellan världens bästa sevärdheter och små idylliska hamnar från april 2017 och kommer garanterat också bli en värdig kandidat om titeln.

KRYSSNINGSTRENDER – EN ÖVERSIKT
• Mer tid i land. Särskilt i hamnar täta på sevärdheter och nattliv.
• Fler privatöar i Karibien. Plus för att de ger paradiskänsla, minus för att det är artificiellt.
• Asien växer snabbast. Fler nya fartyg förläggs här och anpassas för marknaden.
• Natur och kultur. Vi vill hinna uppleva unika områden – innan det är försent. • Volontärkryssa. Att hjälpa till i en by på Kuba ger semestern en ny betydelse.
• All inclusive, snart på riktigt. Mer och mer ingår i kryssningsbiljetten. • Tävlan om att bli världens lyxigaste fartyg. Flera lyxrederier bygger nya fartyg.

10 NYA FARTYG SOM SLÄPPS 2017
(fartygsnamn, rederi, antal bäddar, lanseringsmånad)
• Viking Sky, Viking Ocean Cruises, 930, februari.
• Silver Muse, Silversea, 596, april.
• Majestic Princess, Princess Cruises, 3 560, april.
• Norwegian Joy, Norwegian Cruise Line, 4 200, maj.
• MSC Meraviglia, MSC Cruises, 4 500, maj.
• Mein Schiff 6, TUI Cruises, 2 500, juni.
• National Geographic Quest, Lindblad Expeditions, 100, juni.
• Viking Sun, Viking Ocean Cruises, 930, oktober.
• MSC Seaside, MSC Cruises, 4 140, november.
• Flying Clipper, Star Clippers, 300, slutet av 2017.

Text: HEIDI ROVÉN

Momondo satte nytt rekord

$
0
0

Fjolårets 20-procentiga ökning fjol innebar nytt rekord i antal svenska resesökningar hos Momondo.

– Det är roligt att se reseintresset öka så starkt i Sverige. Varje sekund under 2016 gjordes i snitt cirka 1,3 sökningar på flygresor och hotell på momondo.se, en siffra som ökar stadigt varje år, säger Robin Eriksson, talesperson för Momondo i Sverige i ett pressmeddelande.

Populärast under 2016 var sökningar på resor till solen, där spanska destinationer som Malaga, Palma de Mallorca och Alicante ökade med över 65 procent i resesökningar jämfört med 2015, enligt Momondos statistik.

– Det ökade intresset för solresor inom Europa visar sig tydligt när vi tittar på statistiken för 2016. Vi ser att destinationer som kräver längre flygtid har minskat till förmån för just europeiska resmål, inte minst Spanien, säger Robin Eriksson.

Momondos populäraste destinationer 2016
1. (1.) Bangkok, Thailand, -37,5 %
2. (2.) London, Storbritannien, +4,1 %
3. (5.) Köpenhamn, Danmark, -0,6 %
4. (4.) Barcelona, Spanien, +10,9 %
5. (7.) Malaga, Spanien, +65,3 %
6. (3.) New York, USA, -28,6 %
7. (12.) Alicante, Spanien, +68,3 %
8. (10.) Palma de Mallorca, Spanien, +66,6 %
9. (9.) Phuket, Thailand, -40,5 %
10. (8.) Paris, Frankrike, -15,7 %
Källa: Momondo. 2015 års placering inom parentes, procentuell skillnad jämfört med 2015.

Rekordstort skidsug på sportlovet

$
0
0

– Fler än förra året har bokat, och förra året var ett rekordår, säger Linda Morell, marknads- och kommunikationsansvarig på Skistar till TT.

Under sportlovsveckorna är bokningarna fler på samtliga av Skistars destinationer. Mer och tidigare snö har i de svenska och norska fjällen är en förklaring.

Under loven är det extra populärt är det att boka stora boenden, uppger Skistar. Många passar även på att kombinera lovveckan med en weekendresa för att kunna stanna längre.

UD häver avrådan till delar av Sinai

$
0
0

De städer och platser som nu bedöms som säkrare är turistorterna Sharm el Sheikh och Dahab och Katarinaklostret vid foten av Sinaiberget. UD avråder däremot fortsatt för alla övriga resor på halvön.

Den politiska oron i Egypten och ett flertal terrordåd till följd av IS etablering på Sinaihalvön har slagit hårt mot den viktiga turismen i landet. Under första kvartalet 2016 gav turismen bara 500 miljoner dollar i intäkter, att jämföra med 1,5 miljarder dollar motsvarande period 2015, enligt uppgifter från egyptiska myndigheter. Det skriver TT.

Uppgifter: Airbnb nära miljardköp

$
0
0

Uppgifterna kommer efter att nyhetsbyrån Bloomberg varit först ut med att rapportera om affären.

Enligt Bloomberg ligger prislappen på 300 miljoner dollar men enligt Techcrunch handlar det alltså snarare om runt 200 miljoner, skriver Finwire.

Airbnbs styrelse kan komma att rösta om affären redan denna vecka, enligt Blomberg vars källor uppgav att betalning sker genom en blandning av kontanter och aktier.

– Airbnb letar alltid efter nya alternativ att erbjuda sina kunder men att man inte har några tillkännagivanden att ge, kommenterar en talesperson för Airbnb uppgifterna.

Luxury Retreats erbjuder lyxuthyrning vid över 4 000 av sina fastigheter världen över. Förvärvet skulle vara det största som hittills gjorts av Airbnb.

Viking Line nylanserar lojalitetsklubb

$
0
0

Viking Line Club, som nylanseras den 17 februari, innebär att kunderna kan tjäna in bonus på såväl resor och kryssningar som shopping och övrig konsumtion ombord. Den största nyheten sedan rederiet använde sig av lojalitetsklubben senast, är att resenärerna kan börja samla bonuspoäng i form av båtar som kommer att fungera som betalningsmedel hos Viking Line från och med 2018.

– Många har efterfrågat möjligheten att tjäna bonuspoäng och därför är vi extra glada att kunna införa detta i vår lojalitetsklubb. Det blir också ett konkret sätt att ge tillbaka något till våra trogna resenärer, säger Håkan Sourander, head of central marketing och projektledare för Viking Line Club.

Resenärer som samlar extra många poäng belönas med ett plus-medlemskap som enligt rederiet ger ytterligare förmåner.

Vinstras för Swedavia

$
0
0

Den statliga flygplatsoperatören Swedavia redovisar en nettovinst på 717 miljoner kronor för 2016. Det ska jämföras med 1 410 miljoner kronor året innan. Nettoomsättning ökade något under året till 5 546 miljoner kronor, från 5 416 miljoner kronor ett år tidigare.

Antalet passagerare på Swedavias tio flygplatser ökade under året till rekordhöga 39,5 miljoner, att jämföra med 37,6 miljoner ett år tidigare.

– Den kraftiga passagerartillväxten fortsätter och vi går nu in i en fas med stora investeringar för att öka våra flygplatsers framtida kapacitet. Det handlar om mer än en fördubbling av vår investeringstakt, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia, i ett pressmeddelande.

För fjärde kvartalet redovisar Swedavia en nettovinst på 47 miljoner kronor, en kraftig försämring jämfört nettovinsten på 145 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2015.


Turbulent 2016 för Rezidor

$
0
0

Rezidors resultat för helåret 2016 landande på 26,4 miljoner euro, att jämföra med 34,2 miljoner 2015. Omsättningen sjönk från 997 miljoner euro, till 961,2 miljoner. Samtidigt ökade RevPar (intäkten per tillgängligt rum) för jämförbara hotell under hyres- och managementavtal med 3,2 procent.

För fjärde kvartalet redovisar hotellföretaget en vinst på 16,9 miljoner euro (14,3) och en omsättning på 243,1 miljoner euro (255,4). RevPar för jämförbara hotell under hyres- och managementavtal ökade med 2,4 procent under fjärde kvartalet. Tillväxten beror främst på ökad beläggning, skriver Rezidor i ett pressmeddelande.

– 2016 var ett turbulent år för besöksnäringen och för vårt bolag, och fjärde  kvartalet var inget undantag. Ökad osäkerhet till följd av terroristattacker och lägre  oljepriser påverkade vissa nyckelländer negativt. Trots att vi fortsatt att  vinna marknadsandelar för femte året i rad har resultaten påverkats av dessa  externa faktorer, kommenterar Rezidors koncernchef Wolfgang M Neumann.

”Grand Travel Award är ju the grej of the year!”

$
0
0

Det har ju blivit tradition att ni sponsrar galan: varför har First Card valt att sponsra evenemanget under så många år?
– GTA är ju the grej of the year! Resebyråerna – och affärsresenäringen i allmänhet – är mycket viktiga för First Card, liksom First Card är viktigt för många av dem. Vi försöker visa detta på många sätt, och ett sätt är medverkan på Grand Travel Award. First Card hjälper våra gemensamma kunder till den bästa processen för resor, representation och utlägg, och för att fortsätta lyckas behöver samarbetet med affärsresebyråerna vara det bästa tänkbara. Både i dag, och i utvecklingen av framtidens betallösningar.

Vad ser du mest fram emot på Grand Travel Award?
– Att träffa alla våra vänner på affärsresebyråerna: Grand Travel Award är branschfestens branschfest! Personligen ser jag fram emot prisutdelningen – som alltid är en riktig höjdare! Vem vinner? Och vad kommer att bli kvällens snackis?

Är det något som händer inom First card som du vill passa på att berätta om?
– Vi har en enorm mängd nya lösningar på väg ut till marknaden: vi skjuter brett och förenklar både våra befintliga tjänster och tar fram nya. Vi vill förbättra både för kortinnehavare, för företagets administratörer och för våra samarbetspartners: exempelvis affärsresebyråerna.
– Det händer mycket nu inom First Card – precis som det gör inom betalbranschen i övrigt. Det gäller att hänga med!

MISSA INTE GRAND TRAVEL AWARD
En heldagsbiljett för seminarium, gala, middag och fest kostar 1 495 kronor exklusive moms. Kvällsbiljetten för den som nöjer sig med gala, middag och fest kostar 695 kronor exklusive moms. Försäkra dig om en plats på branschens gala redan nu – köp din biljett här.

 

 

Norwegian ökar från Köpenhamn

$
0
0

Den största kapacitetsökningen sker på trafiken till de nordiska huvudstäderna Stockholm, Oslo och Helsingfors, där sex, åtta respektive sju avgångar i veckan. Det skriver check-in.dk.

Bland ökningarna märks också Edinburgh som får fyra nya veckoavgångar samt Amsterdam och Palma de Mallorca med två nya avgångar i veckan. Teneriffa, som tidigare bara varit en vinterrutt, får en avgång i veckan till sommaren.

”Tel Aviv är en blandning av Barcelona och Miami”

$
0
0

Varför väljer ni att vara huvudsponsor på Grand Travel Award?
– Grand Travel Award är ett perfekt tillfälle att möta industrin. Vi lanserade vår kampanj ”Two cities – One break” i oktober och Grand Travel Award är en bra plattform att visa upp vår nya produkt och ge gästerna en känsla för Tel Aviv. Många har hört talas om Tel Aviv och att det är en fantastisk stad. Vi vill berätta historien om varför staden är fantastisk.

Hur viktig är den skandinaviska marknaden för er?
–  Skandinavien är den sjunde viktigaste marknaden för oss. Vi hoppas på att kunna locka fler. Många weekendresenärer åker hit: Tel Aviv ligger ju bara 4,5 timme med direktflyg från Sverige.

Så varför är Tel Aviv en fantastisk stad?
– Tel Aviv är en blandning av Barcelona och Miami som bjuder både på strand-, stads- och nattliv. Där råder en avslappnad atmosfär och samtidigt är allt väldig trendigt. Du kommer att få uppleva dofter och smaker du aldrig har upplevt förr.

– Tel Aviv är en väldigt liberal stad, vissa kallar den för ”The gay capital of the world”. Och både Jerusalem och Döda havet ligger så nära. Jerusalem ligger bara en timme bort.

Vilken plats är din personliga favorit som man inte får missa i Tel Aviv?
– Man får inte missa att besöka någon av stans alla marknader: både matmarknader och loppmarknader. Men sen Florentine neighbourhood är ett väldigt trendigt område just nu. I området hittar du mycket gatukonst och många konstnärer har sina arbetsstudios här. Men det är också ett bra ställe att gå för en drink.

 

Wizz Air etablerar sig i Frankfurt

$
0
0

I november berättade Ryanair att bolaget börjar flyga från Frankfurt Am Main-flygplatsen 2017. Nu är det det ungerska lågprisbolaget Wizz Airs tur att meddela sin ankomst under året.

Wizz Air öppnar två linjer från Frankfurt – den ena från Bulgariens huvudstad Sofia (öppnar den 22 maj), den andra från Ungerns huvudstad Budapest med premiärflyg den 15 december.

Båda rutterna ska trafikeras med nya Airbus A321-plan med plats för 230 passagerare.

Ryanair öppnar i slutet av nästa månad en ny bas i Frankfurt med dagliga rutter till Alicante, Faro, Malaga och Palma de Mallorca.

De båda lågprisbolagens planer har väckt protester från Lufthansa som hotar med att eventuellt stänga linjer från Frankfurt, skriver check-in.dk.

Viewing all 10639 articles
Browse latest View live