”Piloternas strejk spelar i det ekonomiska sammanhanget en mindre roll, deras löner utgör bara 5 procent av SAS kostnader”
I 20 år hade SAS amatörer som aldrig spakat ett flygbolag på vd-stolen: en dansk telekomingenjör, Jörgen Lindegaard, en svensk ICA-handlare, Mats Jansson och en svensk managementkonsult, Rickard Gustafson. Bolaget tappade höjd hela tiden, trots att ägarna skjutsade in 25 miljarder kronor som extra bränsle.
I 20 år jobbade juristen och Harwardekonomen Anko van der Werff i världens stora flygbolag: Air France-KLM, Qatar Airways, Aeromexico och Avianca. Han behöver nu trolla fram minst lika mycket i friska pengar åt SAS genom att förvandla 20 miljarder i skulder till riskfyllda aktier och dra in 9,5 miljarder i nytt kapital. Samtidigt ska han sänka SAS kostnader med 7,5 miljarder, ungefär en tredjedel av den redan hårt pressade kostnadsnivån från 2021.
När svenska och norska staten förklarade sig ointresserade av fortsatt ägande i SAS och den danska satte upp stenhårda villkor för att gå in med nya pengar stod det klart att företaget skulle gå i konkurs eller behöva chansa på en rekonstruktion. Ungefär hälften av alla svenska bolag som rekonstrueras går ändå i konkurs inom två år.
Piloternas strejk spelar i det ekonomiska sammanhanget en mindre roll, deras löner utgör bara 5 procent av SAS kostnader. De är bara en katalysator i den process som SAS-ledningen sedan länge tagit höjd för. Det ger trovärdighet åt pilotbasen Martin Lindgrens påstående att SAS aldrig ville kompromissa för att nå en uppgörelse.
Att SAS väljer en rekonstruktion vid amerikansk domstol är fullkomligt logiskt. I en svensk rekonstruktion ligger hela makten hos den advokat som utsetts till rekonstruktör, som bolaget visserligen får föreslå. I ett Chapter 11 får bolagsledningen behålla makten, men måste söka domstolens godkännande för åtgärderna.
Starkt förenklat kan sägas att en svensk rekonstruktion är mer ägnad åt att skydda borgenärernas intressen och få fram ett ackord som minimerar deras förluster, medan Chapter 11 mer ser till bolagets möjligheter att komma starkt ur rekonstruktionen.
”SAS nuvarande aktieägare kan vinka adjö till sina satsade kronor”
Anko van der Werff är hemtam i New Yorks södra konkursdomstol. Dit vände han sig den 10 maj 2020 för att konkursskydda colombianska Avianca som han då ledde sedan något år. Den 1 december i fjol kom Avianca ur rekonstruktionen efter att ha tagit ett brygglån på 20 miljarder kronor. Om de överlever på sikt återstår att se.
Det är inget märkligt för ett flygbolag att rekonstruera i ett annat land eftersom det har många internationella intressenter som leasinggivare och servicebolag. Norwegian rekonstruerades 2020 i lågskattelandet Irland, men hade en parallell rekonstruktionsprocess i Norge. SAS rekonstruktion kan komma att hamna även i Sverige.
Vad SAS nu gör är att sätta ytterligare tryck på sina borgenärer att byta skulder mot aktier som kommer att spädas ner kraftigt vid en eventuell nyemission. SAS nuvarande aktieägare kan vinka adjö till sina satsade kronor. SAS aktie störtdök i dag och börsen värderar bolaget till knappt 4 miljarder kronor. Satt i relation till 30 miljarder i räntebärande skulder och en högst osäker framtid är det begripligt att analytikerna rekommenderar snabb försäljning.
Anko van der Werff må vara en av branschens skickligaste, men han är inte trollkarl. Det mesta pekar mot att SAS i sin nuvarande form är borta inom några år. Det är ingen katastrof, det finns gott om bolag som bara väntar på att få anställa sparkade SAS-piloter och ta emot besvikna SAS-kunder.
”I maj sa 54 procent av de amerikanska resenärerna att de var oroliga för att konflikten skulle sprida sig till andra delar av Europa, en minskning från 62 procent i mars”
Kriget i Ukraina har inte haft någon dramatisk inverkan på turismen till länderna som gränsar till konflikten. Krigets största inverkan på turismen i regionen kom i slutet av februari, när Ryssland invaderade Ukraina.
– Vi såg en effekt direkt vid konflikten, säger Globus marknadschef Steve Born till resesajten Skift. I mars och april såg researrangören en tioprocentig nedgång i bokningar för regionen, särskilt på kryssningar i östra Donau.
– När kriget startade visste vi inte vilken inverkan det skulle ha på grannländerna, säger Explore Worldwide-chefen Sam White.
”När kriget bröt ut i februari såg vi att människors förtroende sjönk drastiskt”, säger den polska turistorganisationen i ett uttalande.
På väg mot sommaren minskade rädslan för att konflikten skulle sprida sig. I maj sa 54 procent av de amerikanska resenärerna att de var oroliga för att konflikten skulle sprida sig till andra delar av Europa, en minskning från 62 procent i mars, enligt MMGY Travel Intelligences senaste undersökning.
Det amerikanska utrikesdepartementet uppmanar för närvarande amerikanska medborgare att iaktta normala försiktighetsåtgärder när de besöker Ungern, Rumänien, Slovakien och Polen. Undantagen är Vitryssland och Moldavien som fått ökade varningar.
Moldavien.
När det gäller Moldavien varnas amerikanska resenärer att ompröva resor på grund av konflikten, pågående flyktingkris och det faktum att landet fortfarande är i ett undantagstillstånd.
Endast 10 procent av européer ändrade sina resplaner för att undvika länder som gränsar till konfliktzonen, enligt en nyligen genomförd undersökning av European Travel Commission med 6 000 svarande med resor planerade under de kommande sex månaderna.
”När kriget kom in i den femte månaden har folk lärt sig att Polen är säkert som alltid, alla turistattraktioner, hotell och restauranger fungerar som vanligt, och deras förtroende har lyckligtvis återställts”, förklarar den polska nationella turistbyrån.
Medan gruppturismen till Polen fortfarande påverkas negativt, har individuella besök fortsatt i ”stort antal”, enligt organisationen.
I somras lanserade Poland Tourism Organisation en #PolandVibes sociala mediekampanj, vars syfte är att försäkra turister om landets säkerhet.
Flödet av turism till och inom regionen är inte så smidigt som det en gång var. Resebyråer och researrangörer har avbrutit resor i flera länder som inkluderar de krigförande länderna – Ryssland, Ukraina, Vitryssland. Resor som inkluderar både Ryssland och Polen, har till exempel ställts in.
Köpenhamnspolisen gjorde det tydligt att de som flytt undan beskjutningarna i köpcentrat där tre personer dödades och flera skadades inte kunde återvända till området runt centrat.
Men när de tillät komma tillbaka för att hämta sina parkerade bilar möttes fem av dem med gula lappar med parkeringsböter, rapporterar Ekstrabladet.
Morten Lynge var på väg till Harry Styles-konserter i Royal Arena och parkerade på platsen mellan arenan och Fields.
När konserten ställdes in blev han och andra konsertbesökare avvisade från området.
– Vi frågade polisen flera gånger om vi kunde hämta bilen, men det kunde vi inte säger han till Ekstrabladet.
Först på förmiddagen igår kunde han hämta bilen, för att mötas av p-böter, utskrivna 30 minuter efter att polisen gett besked att det gick att komma in i området.
Parkeringsbolaget Europark säger till tidningen att de har delat ut fem p-böter i området, och uppmanar de som bötfällts att ta kontakt med bolaget.
”För höga priser tillsammans med fortsatt hög inflation och möjligen en mer negativ konjunkturutveckling kan ge en sättning i marknaden”
Maj blev en bra månad för hotellägarna, konstaterar Johan Johander på Benchmarking Alliance:
– Ja, det var en väldigt stark månad på de flesta marknader. För mötestunga destinationer var det något av ”proppen ur” där uppdämt behov och vilja att mötas realiserades.
Även juni var en bra månad, men vi är ännu inte helt tillbaka på 2019 års beläggningsnivåer:
– Nej, det beror på att storstäderna släpar efter och på att vissa destinationer har haft stor kapacitetstillväxt, konstaterar Johan Johander.
Under juni har mycket handlat om den höga inflationen och kommande räntehöjningar som kan beskära hushållens budgetar och benägenhet att resa och bo på hotell:
– Det kan bli ett orosmoln framöver. Man bör hålla ögonen på prisutvecklingen, driven av både hög efterfrågan och hög inflation. För höga priser tillsammans med fortsatt hög inflation och möjligen en mer negativ konjunkturutveckling kan ge en sättning i marknaden.
”Följande städer lyckats locka fler gäster än riksgenomsnittet: Visby, Borås, Kalmar, Varberg, Karlskrona, Västerås, Linköping och Göteborg”
Bokning under resten av året ligger omkring 5 procentenheter lägre än motsvarande tid 2019.
– Vi vet att påbokningen fortfarande är väldigt kort, förklarar Johan Johander. Juli och augusti är de månader som på många marknader har den kortaste påbokningen, med stor andel privatgäster och spontanresor.
En snabb titt i Benchmarking Alliance beläggningssiffror för juni visar att följande städer lyckats locka fler gäster än riksgenomsnittet: Visby, Borås, Kalmar, Varberg, Karlskrona, Västerås, Linköping och Göteborg.
– Vi har en tät dialog med SAS för att få klart för oss hur många som blir påverkade, säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik, som i nuläget inte kan svara på hur många resor som ställs in.
Om de resenärer som är fast utomlands säger Pellvik att de ”aldrig kommer att lämna gäster strandsatta på resmålen”, enligt nyhetsbyrån.
”Ben & Jerry’s meddelade förra året att de inte längre gör affärer på Västbanken, med hänvisning till oro för mänskliga rättigheter”
Ben & Jerry har profilerat sig som ett företag med sociala ambitioner och kring hållbarhet. Nu startar de också en legal fight mot sina ägare sedan 2000, det multinationella Unilever.
Unilever planerar sälja rätten till varumärket och produkterna till israeliske affärsmannen Avi Zinger.
”Ben & Jerrys grundare insisterade på att säkerställa att varumärkets integritet inte urvattnades”, genom en oberoende styrelse med befogenhet att skydda dess varumärke, rykte och goodwill, sade företaget i stämningsansökan som lämnades in på tisdagen i federal domstol i New York.
Ben & Jerry’s meddelade förra året att de inte längre gör affärer på Västbanken, med hänvisning till oro för mänskliga rättigheter. Åtgärden fick Zinger och hans företag, American Quality Products, att stämma dem och hävda att Ben & Jerry’s olagligen avslutade en 34-årig affärsrelation.
Unilever säger att de inte kommenterar pågående rättstvister men upprepade ett tidigare uttalande att de hade rätt att ingå överenskommelsen med Zinger och att affären har redan avslutats.
Ben & Jerrys styrelse röstade 5 mot 2 nyligen för att stämma, där de två Unilever-ledamöterna röstade nej. Det söker en domstolsbeslut som blockerar Unilever från att gå vidare med Zinger-affären.
”Brittiska regeringen överväger restriktioner för korttidsuthyrning som en del av en översyn av vilken påverkan portaler som Airbnb har på populära turistmål”
Med fler turister ökar också priserna. I dag är priset för ett Airbnb-boende 25 procent högre än före pandemin, enligt Inside Airbnb, som samlar in data från Airbnb:s webbplats.
De handlar om de exklusiva stadsdelarna Westminster och Kensington & Chelsea som är de dyraste stadsdelarna. Ett boende i Westminster gick på cirka 256 pund per natt i maj.
”Semestersajter som Airbnb har hjälpt till att öka turismen över hela landet, men vi måste se till att detta inte driver invånare ut ur deras samhällen”
– Det är inte en korrekt återspegling av aktivitet på Airbnb. Vår plattform är smidig och när efterfrågan återvänder till städerna ser vi också en återgång till tillväxt i det totala utbudet av städer, säger en talesperson för Airbnb i ett mejl till Bloomberg.
Brittiska regeringen överväger restriktioner för korttidsuthyrning som en del av en översyn av vilken påverkan portaler som Airbnb har på populära turistmål, som London. Nya regler kan inkludera fastighetsinspektioner för att upprätthålla regler kring boendet.
– Semestersajter som Airbnb har hjälpt till att öka turismen över hela landet, men vi måste se till att detta inte driver invånare ut ur deras samhällen, sa bostadsminister Stuart Andrew i maj.
– Vi vidtar redan åtgärder för att ta itu med frågan om andra och tomma bostäder i vissa områden genom att ge kommunerna befogenhet att ta ut upp till dubbla skattesatsen.
North Yorkshire County Council, populärt bland turister som lockas till dess nationalparker, har föreslagit att införa kommunalskattepremien 2024.
Medan priserna har gått upp har antalet boenden i London inte återhämtat sig till nivåerna före pandemi, visar Inside Airbnb-data. Det fanns cirka 14 000 boenden tillgängliga i London i maj.
Den genomsnittliga dagspriset för ett hotellrum i London var cirka 151 pund i april.
”Trots resetrassel med incheckning och SAS-strejk ökar resandet starkt i början av sommaren”
75 procent av svenskarna svarar att de kommer att behöva kompromissa med sina semesterplaner på grund av inflationen. Men över en fjärdedel – 27 procent – säger att de prioriterar att resa framför andra aktiviteter.
Vad är det man kan kompromissa med under resan? Jo, detta:
55 procent tänker sig att välja ett mer prisvärt hotell
45 procent väljer en annan avgångs- och/eller ankomsttid
41 procent väljer att resa utanför högsäsong
En majoritet – 70 procent – föredrar en längre vistelse och ett mer prisvärt hotell, mot 21 procent som hellre vill satsa mer på boendet och stanna en kortare tid.
Norwegian.
Finnair.
Och trots resetrassel med incheckning och SAS-strejk ökar resandet starkt i början av sommaren.
Norwegian hade 1 937 318 passagerare i juni. En ökning med 19 procent jämfört med föregående månad och det högsta antalet passagerare sedan före pandemin. Detta trots en konflikt bland norska flygtekniker under månader.Kabinfaktorn var 85 procent hos Norwegian och 99 procent av de reguljära flygningarna genomfördes.
Finnair hade under juni 907 300 passagerare, 16,6 procent mer än i maj. Kabinfaktorn var 79,8 procent.
Ryanair hade under juni totalt 15,9 miljoner passagerare, tre gånger fler än samma månad 2021 och en kabinfaktor på 95 procent.
Han tillägger att arbetsgivaren måste visa lite ”reell vilja” att förhandla för att det ska vara aktuellt att komma tillbaka till förhandlingsbordet.
Vid midnatt gick 200 danska flygmekaniker ut i sympatistrejk med piloterna, uppger flera medier. Eftersom bolagets flygplan då inte kan servas, ställs fler avgångar in än vad som tidigare var tänkt, mot bakgrund av pilotstrejken.
–Ja, då kommer det ju ta längre tid att få upp alla planen i luften igen, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till SR.
Flyg turism Dublin
”Så själviskt av piloter att medvetet strejka när flest vill resa” eller ”Ni gör helt rätt som strejkar, ni är värda att behandlas med respekt”, är några av kommentarerna på sociala medier för SAS-piloternas strejk skriver TT.
Men strejkexperten Christer Törnqvist tror att piloterna kan få stöd hos allmänheten då anställningstrygghet och arbetsmiljö värderas högt.
– Det är en fråga som människor kan identifiera sig med, säger han till nyhetsbyrån.
”De får kanske tio öre för var krona de har till godo. I gengäld får de ett bolag som överlever”
Anko van der Werff har i tidigare chefsjobb använt sig av det amerikanska chapter 11-förfarandet. Metoden har använts många gånger av just flygbolag och har varit vanligt bland amerikanska bolag.
Senast nyttjades det av Norwegian som gjorde ett motsvarande förfarande, då i Irland, för att undgå en traditionell konkurs.
– Man har några verktyg tillgängliga som är mer flexibla än vid en konkurs. Vi tittade också på amerikanska chapter 11 men valde att göra det i Irland och Norge, säger Niels Smedegaard, då styrelseordförande för bolaget till Berlingske.
Det colombianska flygbolaget Avianca inledde en chapter 11-process tidigt under första pandemiåret 2020. Deras chef då: Anko van der Werff. Bolaget hade tidigare använt det efter flygets nedgång efter 9-11-attacken.
”Vi vill inte igen uppleva att SAS flyttar över personal i tomma bolag för att undgå uppgörelser som man tidigare gjort med SAS Connect och SAS Link”
Avianca var först ut, men flera latinamerikanska flygbolag, som chilenska LATAM och mexikanska Aeromexico, följde efter, där möjligheterna till nationella stödåtgärder varit mindre.
I just Aeromexico var Anko van der Werff finansdirektör och vice vd 2014 till 2019, alltså före de ansökte om konkursskyddet.
Möjligheten att söka konkursskydd i USA uppstår genom att bolagen har flygningar dit, och alltså är verksamma i USA.
Nu handlar det om att få SAS fordringsägare att acceptera en nedskrivning av skulderna.
– Man spelar om deras tillgodohavanden. De får kanske tio öre för var krona de har till godo. I gengäld får de ett bolag som överlever. Omvänt kan det falla och då får de ingenting, säger Niels Smedegaard.
Beslutet att söka konkursskydd i USA har lett till starka reaktioner från pilotföreningarna, och fackförbundet Dansk Metal, som danska pilotföreningen numera är ansluten till.
De misstänker planer på att lyfta över personal i nystartade bolaget SAS Crew Services Denmark, som startades 14 juni, direkt efter strejkvarslet.
– Vi vill inte igen uppleva att SAS flyttar över personal i tomma bolag för att undgå uppgörelser som man tidigare gjort med SAS Connect och SAS Link, säger förhandlingschefen i Dansk Metal Keld Bækkelund Hansen till Berlingske.
Den 22 april i år, efter att det gamla avtalet med piloterna löpt ut och strejkrisken var uppenbar, startades det svenska dotterbolaget SAS Connect Crew Services Sverige Filial.
”Vi ville att hotellet skulle kännas som om det alltid har varit en del av Marais landskap så vi sökte inspiration från den aristokratiska tidens stora hus”
Marais i Paris tredje arrondissement ligger norr om Seine, nordöst om Notre Dame, och var en gång hemvisten för aristokratin. Numera är det en av Paris mest coola stadsdelar med en ung publik.
Här öppnar Le Grand Mazarine i oktober, med 61 rum och sviter inredda med parisiska antikviteter och specialanpassade möbler.
– Marais har en läcker blandning av djärvhet, flamboyans och elegans, säger Kimberley Cohen Pariente, i ägarfamiljen bakom Maisons Pariente som ska driva hotellet.
Fler hotell har eller ska öppna i stadsdelen. Förra året öppnade Hotel Sookie med 31 exklusiva men mindre rum. Evoks Cour des Vosges, i en 1600-talsherrgård har endast 12 sviter men romerskt bad och spa i källaren. I Marais öppnar även ett Accors-hotell den 1 september, med 162 rum.
Den kända svenske inredningsdesignern Martin Brudnizki står bakom Le Grand Mazarines innandömen. Som alltså ska bli ett ”återbesök i fransk klassicism med en fläkt av raffinerad modernitet”.
– Jag älskar konceptet med dåtidens litterära salonger och detta var en av de främsta inspirationskällorna när man designade Le Grand Mazarin. Vi ville att hotellet skulle kännas som om det alltid har varit en del av Marais landskap så vi sökte inspiration från den aristokratiska tidens stora hus, förklarar Martin Brudnizki inför höstens öppnande.
Bolagets vd Anko van der Werff kommenterar pågående pilotstrejk och säger att många kunder fick sina sommarplaner förstörda när de såg ökad biljettförsäljning i juni.
”Vi fortsätter med vår SAS Forward omstruktureringsplan, där alla parter behöver delta för att säkra SAS finansiella stabilitet”, skriver han.
SAS Pilotgroups ordförande Martin Lindgren säger att de upplever ”ett stort ansvar” mot passagerare.
”Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet”, skriver han.
SAS kommunikationschef Karin Nyman säger till DI att piloternas förslag kommer efter att ledningen återigen ställt frågan om att undanta charterresor.
– Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade, säger hon till tidningen.
Pilotföreningarna har erbjudit SAS att göra undantag från strejken när det gäller att hämta hem charterresenärer från vissa utsatta destinationer. Undantaget gäller i ett par veckor för att avhjälpa den akuta krisen och vi kommer inte att flyga ut några nya passagerare till dessa destinationer eftersom de då riskerar att hamna i samma bekymmersamma situation. Vi har tidigare tagit ansvar genom att bevilja undantag från strejken för viktiga medicinska transporter i Norge.
För att insatsen ska bli möjlig krävs enligt ett pressmeddelande att SAS också drar tillbaka den lockout man riktat mot piloterna. Vi förutsätter också att SAS tar sitt ansvar genom att inte med hjälp av andra flygbolag eller strejkbrytare flyga ner nya passagerare till dessa destinationer.
Strejken handlar om rätten till jobben. Piloterna kräver att våra uppsagda kollegor ska få tillbaka sina jobb precis som SAS tidigare lovat och att SAS upphör med att flytta jobb till nystartade bemanningsbolag.
För att få SAS att acceptera piloternas krav har vi erbjudit stora besparingar genom att bland annat:
• Sänka lönen med 5%
• Jobba upp till 60 timmar i veckan
• Avstå sommarsemester
• Tvingad deltid med sänkt lön på vintern
Enligt ett pressmeddelande förkastade SAS förslaget, SAS krävde mer, SAS valde strejk.
Foto: Daniel Hirsch
”Så själviskt av piloter att medvetet strejka när flest vill resa” eller ”Ni gör helt rätt som strejkar, ni är värda att behandlas med respekt”, är några av kommentarerna på sociala medier för SAS-piloternas strejk skriver TT.
Men strejkexperten Christer Törnqvist tror att piloterna kan få stöd hos allmänheten då anställningstrygghet och arbetsmiljö värderas högt.
– Det är en fråga som människor kan identifiera sig med, säger han till nyhetsbyrån.
“Om fem år kommer vi ha adderat ytterligare några miljarder i affärsvolym”
Grattis Philip E Locklund du är månadens rookie i Travel News. Din titel på Linkedin är Chief Executive Officer at Travel Support. Vad gör du hela dagarna?
Tack, det var allt en utmärkelse att hänga på väggen. Efter fyra år hos Travel Support och i resebranschen hade jag hoppats att jag tagit mig förbi rookie-kontraktet men jag blir väldigt glad för uppmärksamheten! Jag, tillsammans med mina medarbetare, skapar förutsättningar för små och medelstora reseaktörer att vara konkurrenskraftiga samt åtnjuta stordriftsfördelar. Att försöka göra just det resulterar i att mina dagar är mycket varierande, allt mellan kundbesök, strategimöten och förhandlingar blandat med många telefonsamtal.
Alla vet inte vad Travel Support är. Berätta?
Jag brukar ofta använda liknelsen med ICA, vi är som ICAs huvudkontor mot fristående ICA-handlare, fast i resebranschen. Vi utvecklar tjänster centralt som riktar sig till fristående affärsresebyråer och researrangörer som själva inte har möjlighet att utveckla och tillhandahålla dessa tjänster i egen regi. Detta har tagit form på så vis att vi idag har sex affärsområden som sträcker sig mellan gemensamma leverantörsavtal, 24-timmars support, onlinebokningssystem, redovisningstjänster, IT-miljö och biljetteringstjänster. Genom att samla affärsvolymer når våra kunder konkurrensfördelar genom bättre villkor, kompetens och stödtjänster till en lägre kostnad. Vi är idag ett team på 20 briljanta medarbetare, alla specialister inom sitt område, som servar fler än 100 resebyråer, arrangörer och andra reseföretag.
Var är bolaget om fem år?
Framtiden kommer ställa betydligt högre krav på resebyråer att kunna leverera högteknologiska tjänster till sina kunder. Mycket av detta är tjänster som mindre byråer inte kan utveckla själva. Därför har vi alltid jobbat långsiktigt och har som uppgift att finna partnerskap eller utveckla i egen regi de bästa tekniska förutsättningarna för att stötta våra resebyråer i den dagliga driften. Det är ett arbete vi kommer fortsätta jobba stenhårt med framåt för att säkerställa att våra kunder hänger med i den accelererade teknikutvecklingen. Om fem år kommer vi ha adderat ytterligare några miljarder i affärsvolym både genom tillväxt hos befintliga partners och tillskott av nya samtidigt som vi ökar vår närvaro i våra grannländer.
Ditt viktigaste nyckeltal som chef? (Motivera gärna ditt svar.)
Eftersom du specifikt nämner som chef så blir det fokuserat på den egna organisationen och medarbetarnöjdhet specifikt. Det är upp till oss som chefer att ge rätt förutsättningar för våra medarbetare att göra ett bra jobb och att vara tydlig med förväntningar. En arbetsplats där medarbetare är nöjda innebär att de är stimulerade, gör något de tycker är meningsfullt och känner sig trygga att vara sig själva. Allt detta ger bästa förutsättningarna för att de ska göra ett riktigt bra arbete och samtidigt stanna i organisationen länge.
Du jobbade tidigare med “ungdomskraft”, vad lärde du dig där?
Jag gick in i Undomskraft 2019 som delägare och styrelsemedlem, jag är fortfarande aktiv i mina uppdrag där. Det är en fantastisk organisation som arbetar med att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden där många får sin ovärderliga första rad på CVt. Det är ett uppdrag där jag ständigt lär mig nya saker. På ett personligt plan är jag operativt lagd och även något otålig, vilket gör att jag i den strategiska rollen får träna på att göra planen och låta andra utföra den.
Du har även varit på Volvo Car Mobility. Berätta gärna lite mer?
Volvo Cars hade observerat utvecklingen inom bildelning och skulle göra sitt eget initiativ så 2017 startades Volvo Car Mobility. Tidigare kommunikationschef och VD för Volvo Cars USA, Bodil Eriksson blev utsedd till VD för det nya bolaget och jag fick möjligheten att kliva in i rollen som VD-assistent. Jag var då den femte anställda på företaget och under mina 2,5 år på bolaget hann vi bli 160 personer och lansera bildelningstjänsten ”M” i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det var en arbetsplats som fångade kompetens med helt galen framgång och kunskapen som fanns under ett tak gav en ”rookie” som mig alla förutsättningar att få en flygande start.
Varför har du sökt dig till reseindustrin?
Jag sökte mig inte aktivt till reseindustrin utan jag blev erbjuden en plats i Travel Supports styrelse för 4 år sedan och när det för 2,5 år sedan blev dags för tidigare VD och nuvarande ordförande Peter Stegerås att ägna mer tid åt sina övriga åtaganden kom frågan till mig.
Hur länge tänker du stanna?
Oj, svår fråga. Om man ska gå på genomsnittet i vår bransch så lär jag vara kvar väldigt länge. Det mest realistiska svaret är så länge jag känner att det är kul och att jag är på rätt plats, för tillfället tycker jag det är väldigt roligt!
Reseindustrins största utmaning?
På kort sikt kompetensbristen, på lång sikt klimatomställningen.
Namn: Philip Locklund
Titel: VD
Familj: En stor sådan!
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Senaste resa: Till min syster i London.
Favoritnyckeltal: Kundnöjdhet.
Favorithotell: Hotel Frantz, Stockholm.
Favoritfärjebolag: Destination Gotland.
Favoritkryssningsbolag: RCCL
Favoritreseapp: M
Flygbolag som jag åker helst med: SAS
Favoritdestination: Vart som helst där jag får stå på skidor.
Min drömresa: För tillfället: Kilimanjaro, Tanzania.
Detta vet vi inte om dig: Började min karriär som diskare på Stensnäs kurs och konferensgård 15 år gammal.
Vem vill du ge ett Wilhelmina Skoghpris: Barnens Ö
”Döden är det största slöseriet av allt. Så meningslöst och så sorgligt. Mina tankar går till kvinnans anhöriga”
Vilken sorg. En kvinna blir nedstucken och mördad av en man med kniv på Donners plats i centrala Visby. Hon var en hög tjänsteman inom SKR och ansvarig för landets psykiatri. Han är enligt olika medieuppgifter en psykiskt störd person med starka böjelser från nazism. Mördaren greps sedan av en äldre man på väg till ett seminarium. Lasse Reuterberg 67 år tacklade ner mördaren i gatan och kniven flög i väg.
Själv satt jag mindre än 50 meter från händelsen och drack ett glas vin med min älskade fru och min kusin Astrid. Såg eller hörde ingenting. Då var det inte klart att kvinnan avlidit. Hamnade sen i taxi med ett vittnet som sett händelsen rakt framför sig på Donners plats. Det hade varit de längsta minuterna i hennes liv. Hon ringde och hämtade polis. Några försökte rädda kvinna och någon följde efter mördaren. I demokratins hjärta och kropp gjorde allmänheten “rådiga ingripanden” enligt polisen som var med i SVT:s Aktuellt.
Döden är det största slöseriet av allt. Så meningslöst och så sorgligt. Mina tankar går till kvinnans anhöriga.
Donners plats är Almedalens nav. Det är här alla från vänsterextrema till högerextrema till Falungong får lov att prata i mikrofon och föra ut sitt budskap. Det är här man minglar in i människor som man inte sett på många år och börjar prata om allt från barn till bruket av solkräm. Till förstås vem som ska leda landet efter valet i höst.
***
Jag älskar att vara i Almedalen. Jag har fått så mycket uppskattning och bekräftelse från läsare av Travel News att bara hälften hade varit nog. Jag har varit här av och till sedan 2005 och varit med både under uppgången och ja, en viss överturism. I år har varit ett lysande år i Almedalen. Inbokade möten och många spontana. Igår åt jag lunch med TUI:s presschef Adam Györki och nya globala hålllbarhetschefen Charlotte WWiebe. Kaffet tog jag sedan med arkitekterna Gert Wingårdh och Karolina Keyzer.
På kvällen hängde jag och min fru Anna på Taxiförbundets mingel trettio minuters taxiresa från Visby i något som hette Träsket. Där lärde vi känna både riktiga taxigubbar, men också representanter för VOI, Bolt och bussbranschen. Deras mål: att de 70 000 kronor som går till elbilbonus också ska gå till dem som inte har en bil. Vi som inte har bil alls borde verkligen få en äkta miljöbonus och använda den till kollektivt resande.
Nu åker vi hem och jag lovar att vi kommer tillbaka nästa år.
Rapport från tisdag
”Reseindustrin må ursäkta, men detta var veckans viktigaste seminarium”
Vaknar i ottan och cyklar ner till Sveriges radios byggfutt ett stenkast från havet. Ska kommentera de senaste turerna på SAS. Klockan 7:15 är min slot, men det sitter en norrbagge i Stockholm och pratar i tio minuter så jag får bara två korta ingångar. Som vanligt får man bara sagt en bråkdel av det man vill berätta och förklara, men det är livet som åsiktsmaskin i Sverige. Jag kommer att få fler möjligheter att prata till svenska folket.
Cyklar tillbaka till First Hotel Kokoloko och väcker min älskade hustru. I frukostmatsalen hänger KD med sin ledare. Ebba Busch har en stämma som hörs över det mesta. Energin är det inget fel på, åsikterna håller jag inte riktigt med om.
Checkar ut och cyklar till vårt nya hotell Breda Blick. Det tar 30 minuter innan någon kan öppna dörren till bagagerummet.
Sen blir det seminarium om Arlanda i Sigtunas tält. Och samtal om regionala flygplatser i Aerospace tält. Välvilliga samtal, men utan journalistik stringens. Det är lobbyism i sin renaste form, Almedalens sömniga blues.
Minglar runt och träffar kompisar och kollegor jag inte sett på många, många år. Min fru ser till att vi går till GAPF och lyssnar på problemen med kusinäktenskap. Det är hederskulturens innersta kärna. Du är inte fri att välja din livskamrat. Ett ohyggligt förtryck. Men också en medicinsk katastrof. Kusinäktenskap leder till blodsjukdomar, autism och dövhet med mera. GAPF vill förstås att detta ska vara förbjudet i lag, men Socialdemokraternas justitieminister Morgan Johansson håller inte med. I Saudiarabien är kusinäktenskap så vanligt att myndigheterna har vaknat och vill stoppa inaveln. Före äktenskapet måste de trolovade DNA-scannas och det är annonser i de stora tidningarna som varnar för kusingifte. I Sverige har vi inte kommit riktigt lika långt. Socialstyrelsen borde berätta mer om detta.
Men GAPF gör ett fantastiskt jobb.
Reseindustrin må ursäkta, men detta var veckans viktigaste seminarium.
Återvänder till vårt Fawlty Towers hotell och byter om till kvällens middag.
På andra sidan gatan i en trädgård har Bok- och biblioteksmässan mingel och vi gate-kraschar. Love Bonnier står i dörren och är vänlig så vi får komma in. Det bjuds på rödvin (så klart) och här ser jag gamla journalisträvar från min tid som chefredaktör på reklam- och mediatidningen Resumé: Martin Schori på Aftonbladet och Andreas Johansson på Di. Nickar även till Karin Olsson på Expressen som nyligen intervjuade mig i deras podd Lägg ut.
Schori undrar om det verkligen stämmer att jag som chefredaktör på Travel News spelar i farmarligan. Jag sa det i podden. Jag förklarar att så är det.
”Detta är det magiska Almedalen, möten som man aldrig trodde skulle hända sker lika självklart som att dricka ett glas vatten”
När min dator går sönder måste jag köpa en ny för egna pengar. När hans maskin på Aftonbladet inte fungerar får han en ny som är bättre än den gamla.
Å andra sidan, när Rasmus Palludan eldar upp en bunt papper måste Schori skriva en artikel.
Det slipper jag.
Härligt.
Går vidare till en av mina gamla favoritkrogar i Visby: Bolaget. Mina vänner, det blivande äkta paret Jacob Wall och Tessan Thiis Eriksson, bjuder på flott middag och det är en absurt rolig blandning runt bordet. Hälsar på medieveteranen Pelle Törnberg och styrelseproffset Anna Mossberg. Lär mig mer om Svensk mat och hållbarhet med bland annat Maria Smith. Sen dyker gänget från GAPF upp och vi fortsätter prata om de svåra frågorna samtidigt som musik dunkar i taket och vinflaskorna kommer in. Hamnar bredvid debattören Sakine Madon som jag brukade träffa ibland i SVT Debatts green room. Vi skulle aldrig prata om samma ämne, men det blev ändå pigga samtal.
Nu är det samma sak.
Detta är det magiska Almedalen, möten som man aldrig trodde skulle hända sker lika självklart som att dricka ett glas vatten. Det är ett privilegium att få vara med. Jag menar att alla som intresserade av Sveriges framtid borde vara här. Och med det menar jag alla statsråd i Sveriges regering. Att Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg just nu är på turné i Norrland är bara trams. De hade gjort mer nytta på Visitas, Visit Swedens och Svensk handels seminarier. Norrland är öppet 365 dagar om året. Almedalen är slut imorgon. Jag kan redan nu säga att det är årets fem bästa arbetsdagar.
Rapport från måndag
”En mix av Bono och Greta Thunberg med några inslag av Barack Obama. Plus klassiska Petter-skrik”
Varför finns hotellbolaget Nordic Choice och fastighetsbolaget Strawberry? Jo, jag tror att det är för att Petter Stordalen behöver en scen att hålla smäktande tal på. Fåfänga är världens viktigaste drivkraft, utan den inga hotell och förstås inga nyfödda bebisar.
Hur var då Petters tal till massorna på det årliga stora Almedalsminglet på Clarions bakgård? Jo, en mix av Bono och Greta Thunberg med några inslag av Barack Obama. Plus klassiska Petter-skrik.
Jag och min älskade Anna hamnade ganska långt bak i massan och eftersom sorlet växte under talets gång var det många ord som inte riktigt nådde fram. Men det var generöst med mat och dryck och ja, även rökmaskinen bolmade på. Sen kom min idol Tove Styrke och sjöng några av sina bästa låtar.
”Kramar fick jag under dagen av bland annat Parks and Resorts Christer Fogelmarck, Skistars Stefan Sjöstrand och Googles Sverigechef Anna Wikland”
I gårdagens stora mingelfajt vann förstås Stordalen. DI:s mingel kom tvåa. Även om man körde med falsk marknadsföring. Vi var lovade champagnemingel, men det bjöds på cava. På tredje plats hamnar Visitas mingel.
Ordförande Fredrik Reinfeldt stod i dörren och hälsade välkommen. Lika sval som alltid. Men han höll ett föredömligt kort tal tillsammans med vd Jonas Siljemark och lät sedan sina gäster mingla med varandra på ett perfekt sätt.
Visita hade gått i allians med Visit Sweden och ja, den senaste kampanjen präglade kalaset. Drinkarna var dock för söta, men en vänlig servitris uppfattade detta snabbt och gav mig en kall öl. Bra jobbat.
Kramar fick jag under dagen av bland annat Parks and Resorts Christer Fogelmarck, Skistars Stefan Sjöstrand och Googles Sverigechef Anna Wikland. Den sista har sin egen hage mittemot Vinäger. Här saknas det 220volt vilket gör att man bara kan arbeta där i 20 minuter i sträck. Försämrad service jämfört med tidigare fornstora dagar.
Tidigare på dagen arrangerade Svensk Handel och Visita en debatt om väntetiderna på Arlanda med en alldeles för stor panel. De två politikerna på plats (Jennie Nilsson, Vice ordförande Näringsutskottet, Socialdemokraterna och Lars Hjälmered, Riksdagsledamot, Moderaterna) var bägge positiva till mitt förslag att konsumentskyddet bör utökas så att man kan få ersättning om man missade sitt flyg på grund av kaos på flygplatsen och långa väntetider. Ni kan vara säkra på att Swedavia kommer att korta ner kötiden om de tvingas ta ekonomiskt ansvar för konsekvenserna. Transportföretagens Fredrik Kempfe höll inte med mig om att dagens passagerare lever i ett juridisk vakuum på flygplatsen. Alltså att det inte blir någon ersättning om man missa sitt flyg på grund av långa köer till incheckning och säkerhetskontroller. Fredrik tyckte att man skulle driva frågan om ersättning genom Justitiekanslern. Det är kanske en bra idé. Men ganska tidsödande…
Vad händer mer i Almedalen? Jo, Vinäger är fortfarande det bästa stället att mingla på. Jag försökte få finansminister MIkael Damberg att säga något om SAS-strejken, men han svarade bara “inga kommenterar” och hänvisade till näringsministern. Att Karl-Petter Thorwaldsson just nu befinner sig på landsortsturné långt från riksmedia är INGEN slump. Och ja, när det kommer till det ekonomiska läget så är alla överens om att det kommer att bli värre, men det spelar ingen roll om man pratar om mat, energi, hotell, fastigheter eller turism. Alla är överens att krisen kommer att drabba dem minst…
Idag fortsätter festen. Och snart blir det mer Viggos dagbok, håll ut!
Måndag morgon
Nu har jag varit på Öjn i mer än ett dygn. Härligt. Idag börjar matchen på allvar. Den stora mingel-striden går av stapeln i eftermiddag innan Vänsterledaren Nooshi Dadgostars tal. Följande företag och organisationer bjuder bubbelvin och drinkar samtidigt: Visita, Di-gruppen, Företagarna och PR-firman 500. Jag har säkert missat ett gäng kalas. Men det blir svårt att hinna på på alla. Speciellt eftersom min älskade Anna anländer samtidigt och att ta emot henne är förstås min högsta prioritet.
I övrigt så snackas det mycket om i Almedalen om två brudar: Magdalena Andersson och kanske mer oväntat Carola. Den första höll tal och pressträff i går. Jag förstår varför Magdas förtroendesiffror är i topp. Hon darrar aldrig på manschetten. Hon är rak och tydlig. Trygg som en Volvo. Och pålitlig som en bokhyllan Billy på IKEA. I sitt tal i går spelade hon ut det socialdemokratiska nationalistkortet. Hon älskar Sverige. Att paddla i en ljudlös sjö. Den svenska naturen. Antalet soltimmar… Att cykla i en skog, ja det verkar bli en svemester för statsministern om några veckor. Exakt vart ville hon inte berätta. Och nu ska väljarna som gått till SD back to mama.
Carola är ungefär som Fantomen. Många snackar, men få har sett den vandrande vålnaden. Enligt uppgift åt hon middag på Per Taubes båt nyligen. På vandrarhemmet Häktet hävdar man att hon var där och borstade tänderna. Eventuellt ska hon bo på en båt. Säger man. Och enligt ännu mer osäkra källor är hon på Öjn för att skriva en bok.
Per Taube bytte jag några ord med på Vinäger. Hans bolag äger allt på Arlanda som Swedavia inte äger. När jag föreslog att han skulle ta över hela Arlanda såg han inte missnöjd ut. Han äger ju redan Skavsta flygplats så det är ju en start. På tisdag kl 14 frågan debatteras. Då ser ni mig i publiken med ett anteckningsblock.
Och ja det har löst sig med mitt boende. Travel News utsända återfinns numera på Breda Blick, enligt mycket osäkra uppgifter är detta Lisa Ekdahls favorithotell. Vill passa på att tacka för Häktet och Scandic för två schyssta övernattningar. Bägge levererar utifrån förväntningarna.
Söndag
”Det absolut bästa stället att hänga på är fortfarande Vinäger på Hästgatan”
I matchen mellan tåget och flyget vinner de som är uppe i det blå med 36 event mot 27. Turism kommer upp i 3 punkter. Rederi får en mer: 4. Besöksnäringen skramlar ihop 20 evenemang. Swedavia syns på 8 grejer. Skistar på 3. Visita på 5.
Mitt favoritord reseindustrin har inte en enda träff i programmet.
Jag pratar förstås om evenemangsprogrammet i Almedalen som rullar igång idag på söndag med att statsminister Magdalena Andersson kommer hit och talar kl 19.Totalt är det just nu 2061 program. En 40 procentig minskning jämfört med fornstora dagar enligt Travel News eget orkel i Almedalen: Janne Sundling.
Alla möjliga politiska djur dyker upp i Almedalen…
Jag har varit i Almedalen under politikerveckan sedan urminnestider (2004) och det mesta är sig likt. Det absolut bästa stället att hänga på är fortfarande Vinäger på Hästgatan. Igår hängde jag i soffan på uteserveringen med Googles nordenchef, PR-geniet Jonas Bergström och Swedbanks eventboss. Förbi gick bland annat författaren Jerker Virdborg och Skandias PR-boss Stina Liljekvist. Den senare ska man hålla sig väl med för det är hon som har biljetterna till Skandia-minglet. Den enda platsen där man kan se partiledarnas tal och samtidigt dricka rosé. (Jag brukar planka in.) Just nu sitter jag i pressrummet och kan rapportera att kaffet är blaskigt och bullarna är torra. Men gratis.
Almedalen har många kritiker och de har en sak gemensamt. De gillar inte att träffa folk. De är folkskygga. Denna fobi måste man förstås respektera, men inte deras åsikter. Med detta vill jag säga att Almedalen är en suverän plats om man vill skapa och underhålla kontakter i sin näring och i Sverige i stort. Att få välja mellan över 2000 evenemang som helt gratis är en otroligt gåva. Det är säkert 50 grejer i programmet som jag borde se och jag kommer max att hinna med hälften. Å andra sidan kommer jag att träffa 50 människor som jag knappt kände och lämna ön med bilden att vi kommer att samarbeta i framtiden.
”Frågan kommer naturligtvis uppstå om SAS betalar alla möjliga i Danmark och Skandinavien samtidigt som leasingbolagen ska avskriva skulder. Det tror jag blir en utmaning för SAS”
SAS problem började inte med pandemin, och de är inte det enda bolaget med finansiella problem. Flera flygbolag är i en kris som vida överstiger den efter 11 september 2001. International Consolidated Airlines, ägarbolaget bakom British Airways, Aer Lingus och Iberia befinner sig i ett läge där det egna kapitalet är förbrukat, skriver danska Børsen. Samma kan sägas om Air France-KLM, som i dag har sin lägsta aktiekurs sedan 1992. En rad andra bolag har en negativ kursutveckling.
Lufthansa
Tyska Lufthansa hade under årets första kvartal ett underskott på en halv miljard euro. Lufthansa fick under juni ställa in 3 100 flygningar efter underbemanning och problemen kvarstår under juli. Lufthansas aktiekurs klarar sig bättre, främst för att Tysklands rikaste person, Klaus-Michael Kuehne som skapat sin förmögenhet via sjöfraktbolaget Kuehne+Nagel, nyligen ökat sin ägarandel i bolaget och blivit största ägare med 15 procent. Samtidigt ifrågasätts betydelsen av den chapter 11-ansökan om konkursskydd som SAS lämnat in till domstolen i New York. Där den kan få betydelse är i SAS förhandlingsläge mot leasingbolagen. – Chapter 11-processen handlar om de stora leverantörerna och att de ska ge oss mera marknadsmässiga villkor. De handlar om leasingbolagen, men det är flera andra vi överväger att ta in i chapter 11, säger danska SAS-chefen Simon Pauck Hansen, till Berlingske. – Sedan i februari har vi försökt prata med leasingbolagen. Men de ser först ut att reagera när det förstår att det inte finna någon annan väg ut. Enligt Lars Berg Dueholm, advokat med specialitet i insolvensrätt på danska Loeven Advokatfirma, kan ett bolag inte välja domstol och sedan tror att det gäller i de nordiska länderna. – En chapter 11 har ingen juridisk giltighet i Danmark och jag tror inte den har det i Sverige heller. I Danmark är det en klar praxis att kreditorerna inte ska respektera ett beslut i amerikanska domstolar om de har något till godo i ett skandinaviskt bolag, säger han till Berlingske. Han säger också att konkursskyddet som SAS sökt handlar om avtalen med leasingbolagen. – Frågan kommer naturligtvis uppstå om SAS betalar alla möjliga i Danmark och Skandinavien samtidigt som leasingbolagen ska avskriva skulder. Det tror jag blir en utmaning för SAS, säger han.
”Samtidigt ifrågasätts betydelsen av den chapter 11-ansökan om konkursskydd som SAS lämnat in till domstolen i New York”
I domstolen i New York är det advokatfirman Weil, Gotshal & Manges LPP som för SAS talan. Enligt norska E24 som var med på gårdagens förhandling har SAS där redovisat att de i dag har tillgångar på 700 miljoner dollar (6 miljarder SEK). Norska E24 avslöjar också att SAS pilotföreningar under förhandlingarna fått ett erbjudande om en tioårig avtalsöverenskommelse – med kravet att strejkvapnet inte skulle kunna användas under samma tid. Piloterna ska ha kommit med ett motbud på sex år. De danska flygmekanikerna som gick ut i sympatistrejk i torsdags möttes direkt av att SAS tänker göra den tekniska översynen utanför Norden. Fackförbundet Dansk Meta som organiserar flygmekanikerna har nu riktat sig till sina fackliga kollegor utomlands. – Jag har skrivit till de internationella fackföringarna och berättat om strejken om uppmanat dem att inom gällande regler och lagar inte ta på sig arbete som ersätter de som de strejkande skulle göra, säger Dansk Metals förhandlingschef.
Totalt reste närmare 2,9 miljoner passagerare genom operatörens flygplatser, vilket motsvarar en tillväxt på 272 procent mot samma period året innan. Flygandet uppgår nu till 74 procent av nivån jämfört med 2019 innan pandemin slog till.
Den största flygplatsen Arlanda, som brottats med stora köer, upplevde under månaden de tio största resdagarna sedan pandemistarten.
“Vi har nu ett stabilare läge på Arlanda och en förbättrad kösituation till säkerhetskontrollen. Detta trots den starka reseutvecklingen under månaden. Kombinationen av våra kraftfulla åtgärder, som att stärka bemanningen, att öppna Terminal 4 och att begränsa tillträdet till Terminal 5, ger effekt”, säger vd Jonas Abrahamsson.
Antalet utrikesresenärer var 2,16 miljoner under månaden, vilket är 272 procent upp mot samma månad 2020 men en minskning med 23 procent jämfört med samma period 2019.
Inrikesresandet uppgick till 694 000 resenärer, en ökning på 365 procent i årstakt men 33 procent lägre mot 2019.
– Vi är extremt tacksamma, det är många som nu får komma hem som har varit oroliga, säger kommunikationschefen Sandra Miller Kinge.
Ett undantag från strejken görs genom att piloterna flyger ner med tomma plan. Samtidigt har ungefär lika många resenärer fått besked om att deras resor med Apollo och SAS ställs in på fredagen.
SJ förvärvar 25 tåg, från spanska CAF, som ska sättas i trafik år 2026 för 3 miljarder kronor, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
– Vår upprustning av X2000-flottan är i full gång och vi har i dagsläget fyra helt upprustade tåg i trafik och fler kommer vartefter, säger SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman.
”I det sammanhanget bör rimligen SAS ha informerat sin största ägare regeringen om följderna och att de förberedde en Chapter 11-ansökan”
Det står nu klart att SAS länge arbetat med sin ansökan om konkursskydd vid amerikansk domstol under tiden de förhandlat med piloterna. Enligt piloternas ordförande Martin Lindgren har företaget saknat vilja att göra upp och tackat nej till fackets förslag om 25- procentiga kostnadssänkningar. För en månad sedan sade regeringen nej till att bli långsiktig ägare i SAS. Fyra miljarder kronor i hybridobligationer och kreditgarantier av skattebetalarnas pengar ska omvandlas till aktier som kommer att spädas ner så att de i praktiken efterskänks om rekonstruktionsplanen lyckas. I det sammanhanget bör rimligen SAS ha informerat sin största ägare regeringen om följderna och att de förberedde en Chapter 11-ansökan. Travel News frågade därför näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson: När informerade SAS ministern om planerna på att ingå i ett Chapter 11-förfarande?
Karl-Petter Thorwaldsson är ny näringsminister och departementschef på Näringsdepartementet.
”Det undanglidande svaret kan tolkas som att regeringen inte motsätter sig att svenska företag, även statens egna helägda eller intressebolag, bryter mot kollektivavtal”
Vi får ett tämligen oprecist svar via mejl: – Som aktieägare följer vi situationen noga. Vi har noterat bolagets information och vi har sedan tidigare förstått att bolaget har sagt att de kan komma att använda domstolsprocesser för att implementera sin plan SAS Forward. Det är bolaget som ansvarar för sin plan. Eftersom Karl-Petter Thorwaldsson varit bland annat LO-ordförande ville vi veta hur han ser på SAS sparkar piloter och ersätter dem med billigare anställda via falska utländska bemanningsföretag: Vad anser ministern om att SAS åsidosätter avtalad återanställningsrätt genom att skapa bemanningsföretag med sämre avtalsvillkor? – En viktig princip på svensk arbetsmarknad är att avtal och konflikter sköts mellan arbetsmarknadens parter. Det är en styrka och någonting vi ska värna. I detta fall är jag som näringsminister också representant för staten som ägare i SAS, som ägare är operativa frågor ett ansvar för bolagets styrelse och ledning. Vad gäller strejken på SAS är det parternas ansvar att finna en lösning. Det undanglidande svaret kan tolkas som att regeringen inte motsätter sig att svenska företag, även statens egna helägda eller intressebolag, bryter mot kollektivavtal och rundar den svenska modellen som i många år legat till grund för relationerna mellan fack och arbetsgivare.