Quantcast
Channel: Travel News
Viewing all 10639 articles
Browse latest View live

Ett klavertrump för turismen

$
0
0

När den här ledaren skrivs har det gått en tid sedan bilden togs. Donald Trump har varit USA:s president i några veckor och världen har bland annat fått lära sig att det finns något som heter ”alternativa fakta”. Världen har också fått lära sig att Trumps USA kommer att bygga en mur mot Mexiko, lämna frihandelsavtalet TPP och – vilket redan är verklighet – förbjuda människor från sju länder att resa till USA under en 90-dagarsperiod som inleddes i slutet av januari.*

Det måste i rättvisans namn föras till protokollet att en hel del håller med den impulsive presidenten, men väldigt många människor på väldigt många platser på vår jord är upprörda, rädda och ledsna. Protesterna är högljudda. Det öppna, välkomnande USA som många drömmer om att få resa till, håller på att sluta sig från omvärlden. På sina få veckor vid makten har Trump inte bara hunnit fatta en uppsjö av kontroversiella beslut, han har också lyckats sänka varumärket USA till bottennivåer.

Enligt SAS och Norwegian märks än så länge ingen nedgång i faktiska flygbokningar till USA, men när Flygresor.se analyserade cirka 2,5 miljoner flygsökningar under första och andra helgen efter Trumps tillträde som president avslöjades dramatiska siffror. Under Trumps första helg i presidentstolen hade andelen USA-sökningar minskat med 43 procent jämfört med 2016. En helg senare låg minskningen på 47 procent.

Raset ligger i nivå med vad vi brukar se direkt efter terrorattacker som den i Paris 2015. Vid den här typen av händelser brukar resenärernas minne dock vara kort, inträffar ingen ny katastrof kommer ressuget igång igen ganska snart. I fallet USA vet vi fortfarande inte hur långvarig effekten blir, men en presidentperiod varar i fyra år.

Ett annat orosmoln är den protektionism som Trumpadministrationen förespråkar. Inte heller här har vi i dagsläget något facit, men ett minskat affärsutbyte med USA lär påverka underlaget för flygtrafik över Atlanten negativt. Hårt satsande Norwegian uppger exempelvis att affärsresandet till Nordamerika har blivit allt viktigare för flygbolaget. Det är därför en inte alltför vågad gissning att USA-flyget från Skandinavien, som på senare år ökat kraftigt, tvingas dra i handbromsen om Trump väljer att lämna frihandelsavtalet. Det betyder i sin tur att även om vi skandinaver skulle vilja resa till USA som tidigare, blir flygalternativen färre.

USA tar många risker med en president som Donald Trump. En är att förlora en stor mängd turister.

* = Sedan ledaren skrevs har amerikanska utrikesdepartementet hävt Donald Trumps inreseförbud och gjort de visum som ogiltigförklarades av presidenten giltiga igen.


Minskad förlust för TUI Group

$
0
0

Charterkoncernen TUI:s omsättning ökade med 8,5 procent till 3 490 miljoner euro under räkenskapsårets första kvartal som slutade den 31 december 2016. EBITA-resultatet blev -66,7 miljoner euro, en förbättring med 17 procent jämfört med motsvarande period i fjol (-80,4).

För TUI Northern Region, där Storbritannien, Norden och Kanada ingår, landade EBITA-resultatet på -20,2 miljoner euro, en förbättring med 10 miljoner jämfört med motsvarande period året dessförinnan. Ett starkt resultat i Storbritannien och Irland ligger bakom lyftet, enligt TUI.

När det gäller enbart de nordiska länderna redovisas inga siffror, men TUI skriver i rapporten att den nordiska marknaden fortsätter att vara utmanande med lägre efterfrågan på resor till Turkiet och Egypten. Det nordiska resultatet påverkas också av infasningskostnader för namnbytet, enligt rapporten.

När det gäller de nordiska länderna skriver  TUI vidare att rebrandingen går enligt plan och att man som en följd av managementförändringar fortsätter att fokusera på den operativa effektiviteten.

Norwegian lanserar nya linjer från Stockholm

$
0
0

I början av juni drar Norwegian igång nya direktlinjer från Stockholm till Lissabon, Dublin och Zagreb. Dessutom utökas antalet avgångar till en rad populära destinationer i bland annat Kroatien, Cypern, Spanien, Grekland och Italien.

– Med leverans av över 30 nya plan i år kommer vi att lansera många nya linjer och vi fram emot att önska ännu fler resenärer välkomna ombord våra moderna, bekväma och mer miljövänliga plan, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian i ett pressmeddelande.

Sträckan Stockholm–Lissabon drar igång den 8 juni och kommer att trafikeras två gånger i veckan, på torsdagar och söndagar. Stockholm–Dublin, som även den kommer att trafikeras två gånger i veckan (måndagar och fredagar) öppnar den 9 juni medan första planet på Stockholm–Zagreb-linjen lyfter den 10 juni. Här blir det en avgång i veckan fram till midsommar (på lördagar) och därefter två avgångar (tisdagar och lördagar).

Norwegian har tidigare lanserat nya direktflyg från Stocholm till Milano och Montpellier. De linjerna drar igång i april respektive juni.

Ägaruppror på Rezidor efter kinesiskt bud

$
0
0

När HNA Tourism i fjol köpte Carlson Hotels, inklusive aktieposten på 51 procent i Rezidor, utlöstes så kallad budplikt. Hur mycket Rezidoraktierna värderades till har dock inte HNA velar berätta.

AMF och Fjärde AP-fonden anser att Aktiemarknadsnämnden svek minoritetsägarna när den godkände budpliktsbudet.

I december kom i stället ett bud till minoritetsägarna på 34,85 kronor per aktie, klart lägre än börskursen, sedan de kinesiska bolagets svenska advokater hade övertalat Aktiemarknadsnämnden att godkänna ett bud baserat på genomsnittskursen 20 dagar innan aktieposten bytte ägare i fjol.

– Jag blir besviken över Aktiemarknadsnämndens utslag. Jag förstår inte att de har släppt igenom det här, säger AMF:s aktiechef Anders Oscarsson till Dagens Industri.

En enig styrelse i Rezidor råder sina aktieägare att tacka nej till budet från kineserna med motiveringen:

”Erbjudandet reflekterar inte Rezidors värde ur ett finansiellt perspektiv.”
Med förvärvet följde 51 procent av aktierna i Rezidor och därmed budplikt på resten av aktierna.

AMF, Nordea, Fjärde AP-fonden och Provobis är eniga i sin kritik av budet och nu formeras alltså ett ägaruppror i Rezidor. Tillsammans äger de 12 procent och diskuterar nu hur man ska agera för att skydda sina intressen, skriver Dagens Industri.

Läs hela artikeln på di.se (låst artikel)

Accor lämnar ett bra år bakom sig

$
0
0

Omsättningen uppgick 2016 till 5 631 miljoner euro, en uppgång med 3,8 procent jämfört med samma period i fjol. Rörelseresultatet blev totalt 696 miljoner euro, 4,6 procent upp jämfört med 2015. Nettovinsten steg med 8,1 procent till 266 miljoner euro. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Accor Hotels har levererat ett utmärkt resultat för 2016 på en utmanande marknad, framför allt med en rekordhög nivå på EBIT och antalet nya hotellrum. Tack vare vårt internationella teams insatser har vi kunnat göra starka operationella insatser, vilket ledde till stark tillväxt i intäkter, säger Sébastien Bazin, styrelseordförande och koncernchef för AccorHotels och fortsätter:
– Vi har gjort förvärv som har lett in oss på nya marknader och nya tjänsteområden. Avknoppningen av HotelInvest till ett dotterbolag under 2017 möjliggör det även för oss att ännu lättare kunna ta oss an alla möjligheter som den snabba transformationen av vår bransch ger oss.

Så här sammanfattar hotellkedjan året:
• Stark tillväxt på majoriteten av gruppens nyckelmarknader
• Rekordutveckling med 81 042 rum (347 hotell) av vilka 89 procent är under managementavtal (inklusive 117 hotell och 43 481 rum via Fairmont Raffles Hotels International) samt franchiseavtal
• Förvärv av Fairmont Raffles Hotels International Group med 98 procents support på bolagsstämman den 12 juli 2016
• Förvärv av 100 procent i onefinestay, världsledande inom uthyrning av lyxvillor, samt 79 procent i John Paul, världsledande inom conciergetjänster

Nya Club Med-hotell hos Ving

$
0
0

Ving inledde för ett och ett halvt år sedan ett samarbete med Club Med. Nu lanseras ytterligare tre Club Med-hotell – ett på Bali, ett i Dominikanska republiken och ett i Provence i Frankrike.  Med de nya hotellen har Ving totalt tolv Club Med världen över

– Det känns väldigt roligt att vi kan utöka med fler Club Med-hotell och dessutom ett nytt resmål för oss i Provence, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving i et pressmeddelande.

Över förväntan för Scandic

$
0
0

Scandics justerade ebitda-resultat för fjärde kvartalet 2016 landade på 457 miljoner kronor, att jämföra med 332 miljoner motsvarande period 2015. SME-förväntan låg på 379 miljoner kronor.

De totala intäkterna uppgick till 3 463 miljoner kronor i kvartalet (3 085). Här låg SME-prognosen på 3 299 miljoner kronor.

Revpar (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) ökade med 5,2 procent drivet av högre beläggningsgrad och ökat genomsnittligt rumspris.

För helåret 2016 steg Scandics nettoomsättning med 7,3 procent till 13 082 miljoner kronor (12 192), främst drivet av ökad revpar och fler rum i drift.
Rörelseresultatet ökade med 21 procent till 1 513 miljoner kronor (1 246).

”Scandics avslutade året med ett starkt fjärde kvartal, och vi överträffade våra finansiella mål under 2016. Under kvartalet såg vi fortsatt god försäljningstillväxt och marginalförbättring. Efterfrågan har generellt sett utvecklats positivt på de nordiska marknaderna och vi har fortsatt att stärka våra marknadspositioner”, skriver Scandics vd Frank Fiskers i rapporten.

 

De vimlade på GTA – här är bilderna

$
0
0
Johan Elwin, Helena Sjögren och Claes Tellman från Etraveli Smärt Media.

Johan Elwin, Helena Sjögren och Claes Tellman från Etraveli Smart Media. Foto: Olof Grind

Lottie Knutson, Diktarns Sweden, och och Marcus Moeschlin, Ticmate.

Lottie Knutson, Digtrans Sweden, och och Marcus Moeschlin, Ticmate. Foto: Olof Grind

Martin Creydt, Pandox, och Fredrik Utheim, Stockholm Meeting Selection, smälter intrycken med te och kaffe.

Martin Creydt, Pandox, och Fredrik Utheim, Stockholm Meeting Selection, smälter intrycken med te och kaffe. Foto: Olof Grind

Markus Persson, Egencia, Aksel Birol, First Card, och Michael Schüller, Egencia.

Markus Persson, Egencia, Aksel Birol, First Card, och Michael Schüller, Egencia. Foto: Olof Grind

Johanna Murray och Jenny Engström från STF var glada redan innan prisutdelningen. Foto: Olof Grind

Johanna Murray och Jenny Engström från STF var glada redan innan prisutdelningen. Foto: Olof Grind

Ett stort gäng från Tallink Silja: Matts Gottfarb, Jacob Narvell, Sara Dobareh, Marcus Risberg, Martina Sterner, Carine Eriksberger och Janis Pavuls. Foto: Olof Grind

Ett stort gäng från Tallink Silja: Matts Gottfarb, Jacob Narvell, Sara Dobareh, Marcus Risberg, Martina Sterner, Carina Eriksberger och Janis Pavuls. Foto: Olof Grind

Finnairs Fredrik Charpentier och Robert Lönnblad stannade fram fotografen. Foto: Olof Grind

Finnairs Fredrik Charpentier och Robert Lönnblad stannade framför fotografens kamera. Foto: Olof Grind

Johanna Melin, Camilla Sydfors, Pernilla Oldmark, Malin Eriksson, Joar af Klintberg, Chris Olsson från Flygtaxi/Cabonline. Foto: Olof Grind

Johanna Melin, Camilla Sydfors, Pernilla Oldmark, Malin Eriksson, Joar af Klintberg, Chris Olsson från Flygtaxi/Cabonline. Foto: Olof Grind

Susanna Jareno och Annie Rosenqvist på Resebemanning njuter av solen i Tel Aviv. Foto: Olof Grind

Susanna Jareno och Annie Rosenqvist på Resebemanning njuter av solen i Tel Aviv. Foto: Olof Grind

Ellen Jurell och Nils Norberg från Travel News. Foto: Olof Grind

Ellen Jurell och Nils Norberg från Travel News. Foto: Olof Grind

Peter Browall och Leif Vase Larsen på Apollo. Foto: Olof Grind

Peter Browall och Leif Vase Larsen på Apollo. Foto: Olof Grind

Lina Sjölund, Liniz Travel, Iris Müller, Tyska Turistbyrån, och Christian Muda, Matochresebloggen. Foto: Olof Grind

Lina Sjölund, Liniz Travel, Iris Müller, Tyska Turistbyrån, och Christian Muda, Matochresebloggen. Foto: Olof Grind

Grand Travel Award-juryns ordförande Pernilla Dorch flankeras av Sofia Pascalidou (t.v.) och Maria Jarn (t.h.). Alla är från HRG Nordic. Foto: Olof Grind

Grand Travel Award-juryns ordförande Pernilla Dorch flankeras av Sofia Pascalidou (t.v.) och Maria Jarn (t.h.). Alla är från HRG Nordic. Foto: Olof Grind

Anders Sävbark och Caroline Edefalk från TEMA/Jambo Tours. Foto: Olof Grind

Anders Sävbark och Caroline Edefalk från TEMA/Jambo Tours. Foto: Olof Grind

Lars Jönsson och Helena Ragnemark från Tour Pacific. Foto: Olof Grind

Lars Jönsson och Helena Ragnemark från Tour Pacific. Foto: Olof Grind

Jan-Olov Fors, BRA, och Johan Kvist, Unlimited Travel Group. Foto: Olof Grind

Jan-Olov Fors, BRA, och Johan Kvist, Unlimited Travel Group. Foto: Olof Grind

Tiziana Saraceno, The Meeting Company, och Anne Cedlöf, Globus Resebyrå. Foto: Olof Grind

Tiziana Saraceno, The Meeting Company, och Anne Cedlöf, Globus Resebyrå. Foto: Olof Grind

Carina Bergström, Trippus, Fredrik Ahlbom, Travelport, och Ola Starlander, Trippus. Foto: Olof Grind

Carina Bergström, Trippus, Fredrik Ahlbom, Travelport, och Ola Starlander, Trippus. Foto: Olof Grind

Madeleine Svantesson och Theres Birger från SAS, Jacob Nordendahl, Etraveli Smart Media, Veena Bohlin, Tourism Thailand, och Sofi Cederlöf Etraveli Smart Media. Foto: Olof Grind

Madeleine Svantesson och Theres Birger från SAS, Jacob Nordendahl, Etraveli Smart Media, Veena Bohlin, Tourism Thailand, och Sofi Cederlöf Etraveli Smart Media. Foto: Olof Grind

Nordic Choice Hotels har samlat styrkan: Mattias Büman, Kari Bente Lehmann, Jesper Ersbäck, Susanna Blomstervall, Marléne Bergzén, Lisen Lindstam Falck och Marcus Majewski. Foto: Olof Grind

Nordic Choice Hotels har samlat styrkan: Mattias Büman, Kari Bente Lehmann, Jesper Ersbäck, Susanna Blomstervall, Marléne Bergzén, Lisen Lindstam Falck och Marcus Majewski. Foto: Olof Grind

• Ännu fler bilder från Grand Travel Award utlovas i Travel News nummer 2, som kommer ut runt den 20 mars.


Nytt från Ving och TUI

$
0
0

TUI:s resor till Malta kommer att gå maj till oktober i år. Arrangören erbjuder dels fasta paket med hotell på semesterorterna Silema och St Julian’s, dels flexibla reslängder.

Ving, som redan har resor till Punta Cana och Bayahibe i Dominikanska republiken, börjar nästa vinter trafikera Puerto Plata och öppnar resmålen Cabarete och Playa Dorada på landets norra kust.

Detta framgår av pressmeddelanden från de båda researrangörerna.

Amerikanska Surf Air flyger till Europa

$
0
0

Inledningsvis handlar det om flygningar från London till Zürich och Ibiza. Antalet resor som man kan ta är obegränsade så länge man betalar medlemsavgiften på motsvarande 19 600 kronor i månaden, skriver Finwire och hänvisar till Reuters. Flygbolagets målgrupp är affärsresenärer.

Surf Air planerar även trafik till Cannes, München och Milano. Det uppger flygbolagets Europa-vd, Simon Talling-Smith.

Surf Air grundades 2014 och har idag 3 000 medlemmar.

Feta utdelningar fyllde plånböckerna

$
0
0

2015 var ett bra år för de lyckliga som placerade sig högst upp på Travel News lönetopp. Den sammanlagda inkomsten för listans fem bäst betalda chefer och direktörer landade på hela 125 905 087 kronor 2015, att jämföra med 61 688 604 året dessförinnan. Nu handlade det inte om några gigantiska lönelyft, utan i samtliga fall om rejäla engångsutdelningar.

Allra överst placerar sig Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck med en taxerad inkomst på drygt 48 miljoner kronor för 2015, vilket förmodligen är all time high i lönetoppens historia. Ragnar Norbäck vill inte prata om sin lön med Travel News, men Nobinas kommunikationschef Annika Molander skriver i ett mejl att de 48 miljonerna till stor del är en engångsersättning i samband med börsnoteringen, en ersättning som enligt bolagets årsrapport var på 37, 9 miljoner.

Liia Nõu, Pandox.

Liia Nõu, Pandox.

Efter Ragnar Norbäck följer en trio från Pandox – vd:n Anders Nissen med en inkomst på drygt 26 miljoner, ekonomidirektör Liia Nõu (19 miljoner) och asset developmentchefen Lars Häggström (17 miljoner).

– Det handlar i samtliga fall engångs- utdelningar i samband med comebacken på börsen. Nu är vi tillbaka på normala nivåer igen, säger Anders Nissen.

Listans femma, SAS personalchef Carina Malmgren Heander började sin anställning på flygbolaget den 1 januari 2015. Hennes inkomst på drygt 15 miljoner innebar att hon redan under sitt första år i SAS tjänst drog in drygt sex miljoner mer än högste chefen Rickard Gustafson, som trots att han höjde sin lön från 8,3 till 8,9 miljoner föll från sjunde till tolfte plats på 100-listan.

Carina Malmgren Helanders taxerade inkomst är dock inte detsamma som hennes lön, låter SAS hälsa. En stor del av pengarna kommer från ett incitamentsprogram från hennes tidigare arbetsgivare Electrolux.

De stora utdelningarna i toppen gör att Stena Lines vd Carl-Johan Hagman, som var tvåa ifjol tappar till en sjätteplats trots bibehållen lön på 14,5 miljoner kronor. Årets ras svarar Lars Löfgren, före detta Nordenchefen för Thomas Cook och nuvarande vd för Inflight service, för – från första platsen på fjolårets lista med en inkomst på 14,5 miljoner kronor 2014, till 27:e plats på årets lista och en lön på 3,9 miljoner 2015.

AlexanderHuberYngst på 100-listan är 36-åringarna Johan Söör, vd MTR Express, Lisa Farrar digital chef för Nordic Hotels men som 2015 var nordeuropeisk direktör för Ebookers samt Alexander Huber som nyligen utsågs till Nordenchef för TUI.

Huber, vars inkomst på 100-listan gäller hans tidigare tjänst som kommersiell direktör för TUI, är den ”yngling” som tjänade allra mest 2015, 2,8 miljoner.

– Lönen vill jag inte kommentera, men jag har haft förmånen att få ta mig an stora utmaningar. Jag började på TUI:s traineeprogram direkt efter min magisterexamen i Uppsala för elva år sedan. Jag lockades av resebranschen och möjligheten att utvecklas i ett stort företag, säger Alexander Huber som de senaste åren haft tjänsterna vd för TUI Fly, kommersiell chef och nu Nordenchef för TUI.

En skaplig karriär med andra ord.

– Traineeprogrammet är tänkt att utveckla framtida ledare, och det funkade ju i mitt fall.

Den som lockas av såväl resenäringen som feta inkomster bör i första hand söka chefsjobb inom hotell- flyg eller arrangörsbranschen, tre segment som alltid är väl representerade i toppen av 100-listan. Inte minst Pandox tycks betala sina chefer bra. Förutom trion i den absoluta toppen, har hotellfastighetsbolaget den här gången ytterligare två personer med på listan, Sverigechefen Erik Hvesser på plats 8 med en inkomst på 12 miljoner kronor (även här lyfte lönen tack vare en engångsutdelning) och Martin Creydt på plats 22. Creydt började visserligen på Pandox i år så lönen gäller hans tidigare tjänst som operativ chef på Scandic. Men en inte allt för vild gissning är att Creydt kommer att dyka upp på Travel News på 100-lista även i sin roll som Europachef på Pandox.

– Vi är ett stort internationellt bolag som hanterar stora summor. Lönerna speglar ansvaret, och jag vet inte om vi ligger högre än jämförbara företag den internationella scenen, förklarar Anders Nissen de höga lönerna.

Precis som tidigare år har resebyråerna svårt att hävda sig i lönekonkurrensen. Den bäst betalda resebyråchefen 2015 var Resias vd Eva Moen Adolfsson på plats 37 med en lön på 2,9 miljoner. Etraveli:s vd Mathias Hedlund når ”bara” 42:a platsen (2,68 miljoner), tätt följd av Tickets vd Katarina Sjögren Petrini på plats 43 (2,62 miljoner).

För Eva Moen Adolfsson och Katarina Sjögren Petrini kan det vara extra svårt att klättra i lönehierarkin eftersom de dessutom är kvinnor. Ett återkommande tema på Travel News lönelista är nämligen underskottet av kvinnor. Den här gången ser det visserligen bättre ut i den absoluta toppen med två kvinnor bland de tio bäst betalda cheferna inkomståret 2015, att jämföra med noll 2014. Men tittar vi på hela 100-listan lyckas bara 30 kvinnor ta sig in den här gången, jämfört med 32 ifjol.

Bäst betalda kvinna är Liia Nõu på Pandox och Carina Malmgren Heanders på SAS som båda alltså cashade ut stora engångsutdelningar. Därefter följer Lottie Knutson, som därmed får lämna ifrån sig titeln ”resebranschens bäst betalda kvinna”, en titel som hon abonnerat på i flera år.

Lottie Knutson lämnade Fritidsresor (nuvarande TUI) 2014, vilket innebär att 2015 var hennes första hela år utanför gruppen. Detta hindrade henne inte

från att höja sin inkomst med nära en miljon till 6,5 miljoner kronor. I hennes inkomst för 2015 ingår bland annat styrelseuppdrag för Stena Line, Scandic, Swedavia och STS Alpresor, samt föreläsningsverksamhet och royalties för boken ”Nödrop”. Dessutom löstes ett långsiktigt bonusprogram in i samband med att hon slutade på Fritidsresor, berättar hon.

– Jag vill inte kommentera min lön, men jag kan säga att mina inkomster de senaste åren till stor del kommit från alla sidouppdrag jag hade under min tid på Fritidsresor.

Varför är det så få kvinnor med i lönetoppen?
– Det speglar tyvärr hur det ser ut på vd- och koncernchefsposterna där det är för få kvinnor.

FAKTA
2017, SAMMANLAGD LÖN TOPP 5: 125 905 087 kronor.
2016, SAMMANLAGD LÖN TOPP 5: 61 688 604 kronor.
2017, SAMMANLAGD LÖN TOPP 100: 448 623 270 kronor.
2016, SAMMANLAGD LÖN TOPP 100: 333 154 653 kronor.

LADDA NER LÖNETOPPEN SOM PDF
Lönetoppen 1-50
Lönetoppen 51-100

Norwegian lanserar fler USA-linjer

$
0
0

De nya linjerna kommer att gå från Providence i närheten av Boston, Stewart norr om New York och Bradley i delstaten Connecticut till Belfast i Nordirland, Edinburgh i Skottland samt till Dublin, Cork och Shannon på Irland. Lanseringen kommer sedan företaget fått de nödvändiga tillstånden från amerikanska myndigheter, skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Den nya transatlantiska rutterna ska opereras av Norwegians EU-bolag, Norwegian Air International, och trafikeras med flygbolagets nya flygplansmodell Boeing 737 MAX som har lägre utsläpp än tidigare modeller.

Efter etableringen av de tio nya rutterna har Norwegian totalt 48 linjer mellan Europa och USA.

Scanworld blir partnerbyrå till nya Arrive Agencies

$
0
0

Arrive Agencies startade sin verksamhet vid årsskiftet och har enligt egna uppgifter fått en ”flygande start på verksamheten”. Affärsidén är att underlätta för partnerbyråerna genom att bland annat erbjuda förhandlade leverantörsavtal, jourtjänster, tekniska lösningar och IT-support.

– Vi har fått en bra start på vår verksamhet och känner att vårt koncept verkligen är efterfrågat. Det stärker oss i våra offensiva ambitioner. Vår ambition är att bli Sveriges ledande partnernätverk för affärsresebyråer. Vi finns till för att vara en del i att utveckla och modernisera affärsresebranschen i Sverige, säger Annika Hultgren, vd på Arrive Agencies.

Den 1 mars 2017 anslöt den privatägda affärsresebyrån Scanworld i Sundbyberg till det nya partnernätverket.

– Med en proaktiv partnerorganisation i ryggen har vi möjlighet att säkra fördelaktiga leverantörsavtal och hänga med i den tekniska utvecklingen som är väldigt kostsam som enskild byrå, säger Magnus Linder vd på Scanworld.

Tapani Kauhanen lämnar Viking Line

$
0
0

Tapani Kauhanen har sedan han anställdes på Viking Line 2012 varit tongivande rederiets strategiska arbete för att locka nya resenärer och internationella marknader. Men inför bolagets fortsatta utveckling råder meningsskiljaktigheter om verksamhetsinriktningen, varför Tapani Kauhanen nu har valt att avsluta sin anställning. Det skriver Viking Line i ett pressmeddelande.

Från och med den 23 februari 2017 och fram till dess att en ersättare har utsetts, övertas det operativa ansvaret för försäljning och marknadsföring inom Viking Line Skandinavien av koncernens vice vd Peter Hellgren.

När Tapani Kauhanen kom till Viking Line 2012 blev han ansvarig för internationell försäljning på Viking Line. 2014 utsågs han till marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.

Sportlovstider, ökad efterfrågan på fjällbostäder

$
0
0

Under sportlovstider brukar intresset för bostäder i fjällen nå sin topp. Det som framför allt efterfrågas är bostäder med ski-in och ski-out läge som gör det lättare att hyra ut, men det ökade intresset för längdskidåkning gör att även mer avlägsna stugor efterfrågas enligt Fastighetsbyråns mäklare på de stora fjällorterna . Utbudet på fjällstugor är dock extremt lågt.

– Utbudet är väldigt begränsat just nu. Jag kan inte komma ihåg att det någonsin varit så lite till salu i Åre vilket lett till mycket spekulanter och budgivningar. I vissa fall har priserna ökat med 30 procent vilket är ovanligt i Åre. Det finns inte heller något som tyder på att utbudet är på väg att öka vilket talar för fortsatta prisökningar, säger Lena Sandström, mäklare på Fastighetsbyrån i Åre.


Åre och Sälen i topp

$
0
0

SBAB har undersökt vilka orter i fjällen svenska folket helst semestrar i. Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Sifo, som ställde frågan ”Om du fick välja fritt, var skulle du helst åka?” till 1034 personer. Resultatet visar att Åre är populärast, medan en långt mindre andel planerar att åka till Säfsen och Gesunda.

– Det är intressant att Riksgränsen hamnar på tredje plats eftersom det är Sveriges allra nordligaste skidområde. Avstånd verkar inte vara ett problem när vi väljer sportlovsort. Undersökningen visar även att vi är ett riktigt fjällälskande folk. Hela 75 procent i undersökningen angav att de kan tänka sig att semestra i de svenska fjällen en annan säsong än vintern, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Topplista: de mest populära orterna i fjällen

SBAB har genom en rikstäckande Sifo-undersökning frågat 1 034 personer, mellan 20 till 80 år, vilka orter i fjällen svenska de helst semestrar i. Andel som svarat att de vill åka till respektive ort anges i procent.

  1. Åre: 23 %
  2. Sälen: 22 %
  3. Riksgränsen (Abisko, Kebnekaise, Sarek): 21 %
  4. Vemdalen/Funäsdalen/Lofsdalen/Tänndalen: 17 %
  5. Hemavan/Tärnaby: 6 %
  6. Annan ort: 5 %
  7. Ramundberget/Bruksvallarna: 4 %
  8. Grövelsjön/Särna: 3 %
  9. Orsa/ Grönklitt: 3 %
  10. Romme: 2 %
  11. Säfsen: 1 %
  12. Bjursås/Gesunda: 1 %
  13. Järpen/ Trillevallen: 1 %
  14. Gesunda: 0

Källa: SBAB

 

Skanska förbereder för ny Arlanda-pir

$
0
0

I en första fas innebär uppdraget att tillsammans utarbeta systemhandlingar, förbereda för kommande byggentreprenad och upprätta ett riktpris för byggentreprenaden. Den nya piren ska primärt möta efterfrågan på fler interkontinentala linjer till och från flygplatsen med kapacitet att kunna ta emot de största flygplanen på marknaden.

– Vi ser fram emot det här spännande uppdraget där vi kommer att dra nytta av hela vår kompetens i företaget. Målet är att kunna genomföra projektet så störningsfritt som någonsin möjligt för pågående verksamhet på flygplatsen. Här kan vi dra god nytta av all vår expertis, inte minst vår internationella flygplatsgrupp med erfarenhet från flera stora flygplatsprojekt i USA, säger Bengt Staaff, regionchef, Skanska Sverige i ett pressmeddelande.

Stockholm Arlanda Airport har haft en kraftig resenärstillväxt de senaste åren och förra året nåddes ett nytt resenärsrekord, med nära 25 miljoner passagerare som reste via flygplatsen.

– Det är en ökning med 7 procent sedan 2015. Blickar vi framåt i tiden, så behöver vi redan nu planera för en fortsatt stark tillströmning av resenärer, vilket kräver starkt fokus på utveckling av flygplatsens kapacitet inom flera områden. Den nya piren, som kommer att byggas intill dagens terminal 5, är en viktig del i arbetet mot att bli Skandinaviens ledande flygplats, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport, Swedavia.

Byggstart är planerad att ske i början av nästa år. Avtalet för själva byggentreprenaden sluts efter sommaren.

Flygskatt får hård kritik

$
0
0

Utredningen om en svensk flygskatt som överlämnades till regeringen i slutet av november ifrågasätts av flera remissinstanser. Riksrevisionen skriver att ”Resultatet kan bli obetydliga eller, som utredningen noterar, till och med negativa utsläppsminskningar inom EU som helhet”.

Enligt det kritiserade förslaget ska kommersiellt passagerarflyg inom EES beskattas med 80 kronor per passagerare medan flygresor till andra världsdelar beskattas med 280 eller 430 kronor beroende avståndet. Remissinstanserna anser att klimateffekterna blir små eller försumbara, man anser också att utredningen inte har behandlat konsekvenserna för näringslivet tillräckligt väl rapporterar Dagens Industri.

Flest trafikolyckor i Thailand

$
0
0

Antalet olyckor i Thailand ökar i takt med att alltfler svenskar har valt att resa och bosätta sig i Thailand.  Enligt statistik från SOS International skadades 416 svenskar i trafiken utomlands förra året, 111 av dem skadades i Thailand.

-Hemma i Sverige kan en familj vara väldigt mån om att använda barnstolar. Men om man sätter sig i en taxi eller en tuk-tuk i Thailand är det svårt att kräva samma säkerhet, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

En annan orsak är att thailändska vägar generellt har en mycket sämre standard än i Sverige, tillägger Uliana. Men problemet ligger dock inte bara hos thailändska trafikanter. Det beror också på att turister tar större risker på semestern.

-Många som aldrig skulle sätta sig på en moped utan hjälm i Sverige gör det gärna i Thailand. Det blir självklart mycket svårare i Thailands vänstertrafik, säger Caroline Uliana.

Enligt utrikesdepartementet rapporterades mer än 1 000 dödsfall utomlands för 2016, vilket kan jämföras med 800 fall för 2014. Trafiken ligger bakom många av olyckorna, enligt UD.

Luleå säger nej till båthotell

$
0
0

Managementföretaget Grandab vill etablera båthotellet Astoria på en lämplig plats i Luleå. Båten är 100 meter lång, 12,5 meter bred och tre våningar hög.  Luleå kommun, som har tittat på plats i Norra- och Södra hamn samt på Svartön, skriver nu i en tjänstemannaberedning att de har undersökt ett antal möjliga lägen men att inget av dessa visat sig passa för ett båthotell.

– Båten är stor och det finns risk att den skulle bryta utblickar mot vattnet i de mest stadsnära lägena, skriver kommunen enligt Svt.

Viewing all 10639 articles
Browse latest View live